Risc maxim. Bancile europene au o expunere de peste 3.000 mld. dolari pe pietele emergente. De 4 ori mai mare decat cea a institutiilor de credit din SUA
Bancile europene au o expunere de peste 3.000 miliarde dolari pe pietele emergente, de patru ori mai mare decat cea a institutiilor de credit din SUA, si se afla astfel intr-o situatie mai riscanta in cazul in care se intensifica tulburarile financiare din tari precum Turcia, Brazilia si India.
Sase banci europene - BBVA (Spania), Erste Bank (Austria), HSBC (Marea Britanie), Santander (Spania), Standard Chartered (Marea Britanie) si UniCredit (Italia) se confrunta cu cele mai acute riscuri, afirma analisti citati de Reuters, potrivit Mediafax.
Expunerea masiva a institutiilor de credit europene ar putea reprezenta o problema pentru intregul sector financiar, inaintea unor teste de stres prin care Banca Centrala Europeana vrea sa identifice deficientele de capital si sa restabilieasca increderea investitorilor.
"Consideram ca socurile legate de pietele emergente sunt un motiv de ingrijorare pentru acest an. Cand volatilitatea monetara se combina cu probleme privind veniturile si cresterea creditelor neperformante, pot aparea dificultati pentru bancile expuse", a declarat Matt Spick, analist la Deutsche Bank.
Analistii Deutsche Bank au afirmat ca cele sase banci europene cu cea mai mare expunere, pe care insa nu le-au numit, au in total finantari de peste 1.700 de miliarde de dolari pe pietele emergente.
Monedele statelor cu economii in curs de dezvoltare s-au aflat sub presiune in ultimele saptamani, in urma temerilor prvind incetinirea cresterii in China si reducerea programului de achizitii de obligatiuni al Rezervei Federale a SUA.
Investitorii au vandut active de pe pietele emergente anticipand cresterea dobanzilor in SUA.
Bancile centrale din Turcia si alte tari au majorat dobanzile in incercarea de a-si proteja monedele, insa temerile persista, mai ales in privinta activelor care au legatura cu Turcia, Brazilia, India, Indonezia si Africa de Sud.
Expunerea bancilor europene variaza in functie de tara
Astfel, BBVA si UniCredit au cea mai mare expunere fata de Turcia, Santander fata de Brazilia, in timp ce Standard Chartered si HSBC ar fi afectate puternic de probleme in India si Indonezia.
Barclays este vulnerabila fata de piata din Africa de Sud, au declarat analisti pentru Reuters.
Impactul unor probleme aparent separate, precum inflatia din Venezuela si cresterea economica redusa din India, se poate extinde rapid, generand ingrijorare in randul investitorilor.
In ultimele doua saptamani, indicele bursier al sectorului bancar european a scazut cu 7%.
Bancile europene au redus creditarea in strainatate in perioada crizei financiare si au majorat substantial capitalul, astfel ca se afla intr-o pozitie mai buna pentru a face fata unor eventuale pierderi.
Totusi, institutiile de credit din Europa au circa 12% din active pe pietele emergente, iar aproximativ un sfert din castiguri vine din astfel de regiuni, unde afacerile sunt foarte profitabile, afirma Matt Spick, analist la Deutsche Bank.
La sfarsitul lunii septembrie, bancile europene aveau o expunere de 3.400 de miliarde de dolari fata de tari in curs de dezvoltare, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale.