JPMorgan, cea mai mare banca din lume, patenteaza un sistem de plati similar cu bitcoin. Cum functioneaza
Banca americana JPMorgan Chase, cea mai mare din lume dupa active, a aplicat in SUA pentru obtinerea unui patent pentru un sistem de plati similar in anumite privinte cu moneda digitala bitcoin, ptrivit cotidianului Financial Times, transmite Mediafax.
Cum functioneaza sistemul JP Morgan
La fel ca bitcoin, sistemul JPMorgan ar permite utilizatorilor sa efectueze plati electronice anonime pe internet, fara sa fie nevoiti sa-si dezvaluie numele, numarul contului sau sa plateasca comisioane, arata documentle depuse pentru obtinerea patentului.
Acesta prevede crearea de "bani virtuali" care vor fi pastrati intr-un portofel online, asemanator cu fisierele utilizate pentru bitcoini.
Metoda bancii vizeaza, de asemenea, infiintarea unui registru public al tranzactiilor realizate utilizand aceasta tehnologie - caracteritica din nou similara bitcoin.
Criticii bitcoin au subliniat ca actiunea JPMorgan scoate in evidenta vulnerabilitatile monedei digitale in fata imitatorilor. Au aparut deja noi monede digitale, care incearca sa imbunatateasca aspecte ale bitcoin percepute ca deficitare.
O persoana informata asupra patentului original al JPMorgan a declarat ca banca a introdus prima data ideea platilor anonime in 2003, iar acest aspect a continuat sa fie discutat intern in cadrul bancii.
Cucerirea pietei serviciilor de plati online
Cererea JPMorgan pune in lumina cursa dintre marile banci, operatorii de carduri si companii precum Google, Apple si PayPal, toate dornice sa obtina un profit cat mai mare pe piata in expansiune a serviciilor de plati online.
Companiile active in mod traditional in sectorul financiar trebuie sa concureze cu monede virtuale, pe care unele persoane le considera sisteme alternative de plata viabile, capabile sa rivalizeze in viitor marile banci si companii de carduri.
JPMorgan afirma in aplicatia pentru patent - depusa in 1999, dar actualizata recent - ca noile sisteme de plata vor concura cardurile ca principala modalitate de efectuare a tranzactiilor online.
Unii considera insa ca banca vrea sa obtina patent pentru tehnologii de plata care imprumuta din caracteristicile bitcoin, pana in prezent cea mai cunoscuta moneda digitala.
Pretul bitcoin a crescut puternic in acest an, la peste 1.200 de dolari, dar inregistreaza o volatilitate foarte puternica.