Prima universitate din lume care accepta plata studiilor in bitcoin. Se afla in Europa
Bitcoin
Dupa ce la inceputul acestei luni am aflat despre aparitia primelor bancomate care furnizeaza bitcoin, moneda virtuala intra acum si mai puternic in circuitul financiar al lumii.
Universitatea din Nicosia, Cipru, a anuntat ca va accepta bitcoin drept modalitate de plata a scolarizarii de catre studentii sai, scrie Business Insider. Aceasta devine astfel prima institutie de invatamant acreditata din lume care accepta plata prin moneda virtuala.
Miscarea este cu atat mai curioasa, cu cat multi specialisti se plang tocmai de volatilitatea de care sufera bitcoinul. Moneda traverseaza acum o perioada foarte buna, dar inca de la lansare a inregistrat suisuiri si coborasuri spectaculoase, adesea in intervale foarte stranse de timp.
In plus, ramane o problema faptul ca banii virtuali sunt in continuare greu de urmarit si nimeni nu poate garanta traseul sau provenienta acestora.
Un reprezentat al universitatii a declarat insa pentru site-ul GeekWire ca se planuieste conversia imediata a monedelor in euro, de indata ce acestea intra in conturile facultatii.
“Intentia noastra este sa usuram schimbul monetar pentru anumiti studenti, dar si sa ne formam propriile cunostinte in domeniu, nicidecum sa ne angajam in vreun fel de specula financiara”, a spus purtatorul de cuvant.
Infiintata in 1980, universitatea privata este situata in capitala Ciprului si are in jur de 5.000 de studenti. “Monedele digitale vor creea servicii mai eficiente si vor servi drept mecanism de raspandire a serviciilor financiare din acele regiuni ale lumii care nu sunt suficient de bine deservite de catre banci. In lumina acestor lucruri, ni se pare potrivit sa implementam moneda digitala ca metoda de plata in toate institutiile, orasele si tarile in care operam”, a declarat la randul sau Dr. Christos Vlachos, directorul financiar al scolii.
Numai in ultima saptamana, Bitcoinul a avut parte de o evolutie extrem de instabila. Daca in urma cu doua zile moneda era evaluata la pretul de 900 de dolari, acum valoarea ei s-a prabusit brusc la 460 de dolari.
In plus, Ciprul nu prea este in masura sa isi permita pasi gresiti in ceea ce priveste organizarea finantelor. Micul stat se confrunta cu taieri salariale de 25% si cu o crestere a somajului de 43%, scrie CNN in editia electronica.
In urma cu sase luni, Cipru devenea cea de-a 4-a tara din zona euro care avea nevoie de ajutor extern. Dar ajutorul a venit cu anumite conditii, iar masurile de austeritate impuse de liderii de la Bruxelles au facut ca economia micii insule sa fie si mai greu incercata. Somajul a urcat in Cipru in decursul ultimilor ani, dar situatia a devenit critica in martie, cand bancile s-au prabusit si infuzia de capital a inghetat. Guvernul de la Nicosia nu a avut in acel moment alta optiune decat sa apeleze la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru un bailout.
Multi ciprioti incearca acum sa isi deschida mici afaceri ca sa supravietuiasca sau aleg sa paraseasca tara, pentru ca nu mai intrevad aici nicio oportunitate de angajare. Cei care raman se multumesc cu salarii mici, bucurosi ca, fata de altii, au totusi un loc de munca.
Potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, economia Ciprului ar putea scadea cu pana la 13% in urmatorii doi ani. De altfel, Cipru e singura tara din zona euro a carei prognoza de crestere pentru PIB este negativa in 2014, iar semnele unei reveniri nu se intrevad mai devreme de 2015.
Pe acelasi subiect: