Cum vrea UE sa-si reduca dependenta de metale rare fata de China
Uniunea Europeana (UE) va constitui stocuri de metale rare, vitale pentru multe sectoare tehnologice pentru a-si reduce dependenta fata de China, cel mai mare producator la nivel mondial, a declarat un purtator de cuvant al comisarului pentru Industrie, citat de Reuters.
"In primul rand lucram la asigurarea aprovizionarii cu astfel de minerale din afara UE, din regiuni precum America Latina, Africa sau tari precum Rusia. In al doilea rand, formam stocuri pentru a profita mai bine de materialele pe care le avem in interiorul UE. Incercam sa ne imbunatatim sursele si sa reducem dependenta de China", a afirmat Andrea Maresi, purtator de cuvant al comisarului pentru Industrie, Antonio Tajani.
Potrivit Molycorp Silmet, cel mai important producator de metale rare din Europa, decizia UE a fost motivata de introducerea unor cote la expoort de catre China.
Companiile occidentale din domeniu au facut eforturi de crestere a productiei pentru a acoperi deficitul aparut anul trecut din cauza reducerii exporturilor de catre China. Metalele rare sunt folosite pentru produse variind de la laptopuri la autovehicule electrice.
Unele metale rare, precum lantanul sau ceriul, sunt utilizate in procesarea hidrocarburilor in combustibil cu cifra octanica ridicata.
"Am fost abordati de catre UE in privinta formarii de stocuri. Ne-a contactat o comisie care analizeaza situatia materialelor strategice", a declarat, intr-un interviu pentru Reuters, David O'Brock, directorul general al Molycorp Silmet AS, controlata de compania americana Molycorp.
O'Brock a recomandat comisiei constituirea unor rezerve de 3.000 de tone de carbonat de metale rare, un concentrat din care sunt prelucrate metalele, aproximativ capacitatea anuala de procesare a Molycorp Silmet.
"UE nu vrea ca intr-o zi China sa spuna «Gata cu lantanul». Opriti-va masinariile de razboi pentru ca nu mai puteti gasi combustibil cu cifra octanica ridicata pentru avioane si altele", a spus el.
Productia Molycorp Silmet este stabila la 3.000 de tone, iar cea a Molycorp in SUA la acelasi nivel. In total, livrarile Molycorp SUA si Europa reprezinta 10% din piata mondiala, dupa introducerea cotelor de export de catre China. Preturile metalelor rare s-au stabilizat dupa cresterea puternica de anul trecut, a adaugat O'Brock.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: