Site-ul rferl.org (Radio Europa Libera) a facut o lista cu potentiale pericole nucleare la nivel mondial. Intre acestea este amintita si centrala de la Cernavoda.

Cele mai grave accidente nucleare din istorie

Centrala nucleara Metsamor din Armenia, construita in anii '70, este una din cele mai periculoase  din fosta Uniune Sovietica.  Centrala a fost lovita de un cutremur de 6,9 in 1988 fiind inchisa timp de 7 ani. In momentul de fata este in functiune si asigura jumatate din energia Armeniei.

Submarinele nucleare din Marea Britanie

Un mare risc il prezinta submarinele nucleare, care potrivit The Daily Telegraph pleaca in misiune in ciuda faptului ca prezinta defectiuni. Un astfel de incident s-a petrecut anul trecut, atunci cand un submarin a ramas intepenit in Scotia, iar remorcarea sa a produs avarii ce ar fi putut duce la o catastrofa.

Centrala nucleara de la Cernavoda a fost proiectata inainte de 1989, dar primul reactor a fost dat in exploatare in 1996. Al doilea reactor a inceput sa produca energie electrica in 2007. In luna ianuarie unul dintre reactoare a fost inchis pentru intretinere. Celalalt reactor a fost, de asemenea, oprit in 2009 din cauza unor probleme electrice. Complexul nuclear de la Cernavoda a fost proiectat sa reziste la cutremure de 8 pe scara Richter. Cel mai devastator cutremur care a lovit Romania a avut loc in 1977 si a avut magnitudinea de 7,3.

Centrala nucleara Leningrad functioneaza din anul 1974 si este echipată cu reactoare sovietice ca cele de la centrala nucleara de la Cernobil.

Centrala nucleara Enrico Fermi din Michigan are doua reactoare, dintre care unul singur este functional. Celalalt a fost avariat in urma unui incident din 1966. Complexul nuclear se afla in apropiere de Detroit.