Romania infiinteaza celula de criza la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a cerut public, joi, Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) sa constituie o celula de criza si sa prezinte evaluari la interval de 12 ore, el precizand ca a facut astfel de cereri si telefonic si pe fax.
"Dupa ce am cerut prin fax si telefon, profit de dialogul nostru pentru a cere si public Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) sa constituie o celula de criza si sa ne dea la fiecare 12 ore o evaluare a situatiei, pentru ca noi nu avem in cadrul MAE expertiza necesara", a declarat ministrul.
"Am avea nevoie pentru calibrarea unei reactii eficiente sa avem un buletin de specialitate in timp real", a mai spus Baconschi.
El a spus ca va propune o HG joi, in Guvern, pentru a avea o rezerva financiara pentru eventuala evacuare a unor romani din Japonia care nu ar putea sa plece pe curse de linie.
"Am solicitat din fondul de rezerva al Guvernului aproximativ 200.000 de euro", a spus Baconschi.
"Trecem azi prin Guvern... In fine, am sa propun o hotarâre de Guvern pentru a avea o rezerva financiara si pentru eventuala evacuare a unor români de acolo care n-ar putea sa plece pe curse de linie", a spus Baconschi.
El a atras atentia ca "distanta este enorma, resursele noastre sunt limitate".
Intrebat ce suma va cere in Guvern pentru o eventuala evacuare a românilor din Japonia, ministrul a spus ca la momentul evacuarii din Libia a cerut un buget de aproximativ 200.000 de euro, iar in cazul Japoniei se va merge pe "un buget de acelasi tip".
"Aeroportul din Tokyo nu prea este operational. Osaka sau alte aeroporturi sunt la mari distante", a subliniat ministrul, adaugând ca pana miercuri erau 137 de cereri de asistenta consulara.
Conform unui comunicat al Institutului de Sanatate Publica (ISP) transmis Ministerului Sanatatii, se arata ca la nivel national exista planuri de urgenta si sunt stabilite proceduri de raspuns in caz de urgenta radiologica.
"Initierea raspunsului la o urgenta radiologica generata de accidente nucleare de pe teritoriul altor state cu efecte transfrontaliere se face pe baza notificarii urgentei efectuate de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, in urma unei notificari primite de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) sau prin acordurile bilaterale de notificare, sau de catre sistemul national de supraveghere a radioactivitati mediului, pe baza masuratorilor din teren, sau de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, pe baza notificarii primite prin sistemul ECURIE, sau prin acordurile bilaterale de protectie civila", se arata in documentul citat.
In materialul transmis Ministerului Sanatatii se mai arata ca organizarea si conducerea activitatilor de interventie in caz de urgenta radiologica se asigura de catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, din Centrul de Accident Nuclear si Urgenta Radiologica, in colaborare cu comitetele judetene pentru situatii de urgenta.
Centrala Fukushima 1, situata in zona afectata de cutremurul si valul seismic de vineri, numara sase reactoare, a caror stare actuala este considerata foarte instabila si periculoasa, existând riscul unui accident nuclear major.
Pe acelasi subiect: