"Este dramatic ca in tari ca Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria si Romania situatia trebuie redresata, pentru ca nu mai putem continua asa. Incetarea de plati este iminenta. Prapastia este chiar in fata. Nu cred in faliment," a spus Dominique Strauss-Kahn la postul elvetian de televiziune TSR.
Vezi AICI interviul cu seful FMI
Cu toate acestea, directorul Fondului Monetar International (FMI) este de parere ca problemele ar putea fi rezolvate, daca Uniunea Europeana se implica.
"Cred ca solidaritatea europeana va duce la evitarea acestui lucru, dar asta presupune politici dure, iar aceste tari sunt in continuare cele mai vulnerabile, mai sarace, aflate in cel mai mare pericol. De aceea trebuie adoptate programe care sa protejeze cheltuielile sociale", mai declara Dominique Strauss-Kahn la postul TSR.
La randul sau, seful BNR a spus joi ca Romania nu se afla in pericol de a opri platile externe.
"Ieri (miercuri - n.r.) a fost o conferinta si fara un motiv special, dar pentru ca s-a discutat despre datoria externa a Romania am afirmat ca nu cred ca exista un motiv serios sa creada cineva ca Romania ar putea sa inceteze platile externe. Apoi televiziunile au cantat si rascantat o declaratie a sefului FMI-ului ca Romania va inceta iminent platile. Eu nu contest valoarea acestei stiri si nu as vrea sa fac un caz din ea. Altminteri, dimineata m-am uitat si asa de credibil a fost stirea data ca leul a inceput sa se aprecize, iar CDS-ul Romaniei este mai bun decat al Spaniei", a spus Isarescu, prezent la aniversarea a 15 ani de activitate a BVB.
Isarescu apreciaza ca Romania are o mare problema de educatie economica si financiara in maniera in care promoveaza aceste "bombe", acest tip de stiri.
"Platile externe ale Romaniei nu sunt facute de FMI si cu atit mai putin nu sunt facute de directorul Fondului Monetar. Sunt facute de Guvernul Romaniei si de catre Banca Nationala. In calitatea pe care o am de guvernator al BNR afirm cu toata taria ca nu exista absolut niciun pericol ca platile externe ale Romaniei sa fie oprite", a continuat guvernatorul bancii centrale.
El a mentionat ca a citit cu mare atentie declaratiile sefului FMI si a observat ca acesta se referea la problemele unor tari privind ajustarile bugetare, reducerea cheltuielilor bugetare si la faptul ca daca aceste ajustari bugetare nu se realizeaza, exista pericole sa opreasca platile.
"Romania era si ea enumerata, dar in orice caz nu in primul rand, mai spre coada", a explicat Isarescu.
El a spus ca nu este de acord cu presupunerea ca daca Romania nu poate plati 1,2 milioane de bugetari va intra in faliment, intrucat acest mod de gandire exclude din start ideea de ajustare.
Tot legat de educatia financiara, Isarescu a spus ca a auzit vehiculata ideea ca daca statul roman a ajuns sa apeleze la masuri primitive de reducere cu 25% a salariilor inseamna ca a intrat la faliment.
"Il rog pe cel care a emis aceasta judecata sa se gandeasca cum clarifica masurile de majorare cu 75% in doi ani de zile a salariilor, pensiilor, cu 120% a cheltuielilor bugetare. Acelea sunt mai putin primitive? Avem o mare problema de intelegere a disciplinei financiare si a programului financiar. In definitiv, ce face un roman daca nu mai are bani, daca si-a facut socotelile gresite? Nu trebuie sa se restructureze?!", a mai spus Isarescu.
Strauss-Khan a mai declarat in interviul pentru postul de televiziune elvetian ca a fost depasita perioada in care criza putea duce la prabusirea sistemului financiar international, prin efectul bulgarelui de zapada.
Cresterea economica in Europa este insa slaba, spre deosebire de alte parti ale lumii, iar consecintele sociale ale crizei, in special somajul, vor dura mai mult.
"Este o a doua faza a crizei, mai putin acuta, insa la fel de persistenta si este fara indoiala eronat sa consideram ca am depasit criza", spune Strauss-Khan.
Cat priveste reformarea sistemului financiar international, exista trei aspecte fundamentale: reglementarea sistemului bancar, supervizarea acestuia si gasirea unor solutii anticriza. "In materie de reglementare s-au facut multe. Mai este de lucrat in privinta capitalizarii bancilor. Dar in privinta supervizarii nu am facut progrese si putem avea cele mai bune reguli din lume, dar, daca nu putem verifica aplicarea lor, ele nu reprezinta mare lucru. In privinta solutiilor anticriza nu am rezolvat multe", a declarat directorul FMI.
El considera ca am reusit sa evitam o criza la fel de grava precum cea din 1929 inlocuind cererea privata care a devenit prea slaba cu una de stat, asa-numitul stimul economic.
"Evident, aceasta costa. Pretul este indatorarea statului. Indatorarea este efectul crizei. Este ca si atunci cand pompierii sting un incendiu, insa apoi totul este inundat. Unele state au fost putin indatorate, iar stimulul economic pe care l-au oferit a fost suportabil. Alte state erau deja indatorate, foarte indatorate, iar acum se afla in mare dificultate", a mai spus Dominique Strauss-Khan.