Cat costa inchiderea centralelor nucleare
Cea mai mare companie energetica din Germania, E.ON, are in vedere depunerea unei plangeri impotriva deciziei guvernului german de a inchide pentru trei luni sapte reactoare nucleare, potrivit ziarului Suddeutsche Zeitung. Masura ar putea produce pierderi de jumatate de milliard de euro gigantilor energetici care detin respectivele reactoare, potrivit saptamanalului Der Spiegel.
E.ON, care opereaza doua din cele 7 reactoare ce vor fi inchise, Isar in Bavaria (sud) si Unterweser (nord-vest), ameninta ca va da in judecata Ministerul Mediului, si ii va atrage in acest demers si pe ceilalti operatori de pe piata energie nucleara, afectati de decizie.
In contextual evenimentelor din Japonia, cancelarul Angela Merkel a declarat incetarea imediata a functionarii, pentru cel putin trei luni, a celor mai vechi sapte dintre cele 17 reactoare nucleare active in Germania, pentru a fi supuse controalelor de securitate.
Oprirea ii va afecta pe cei patru mari operatori de centrale nucleare E. ON, RWE, Vattenfall Europe si EnBW.
Probleme au aparut si la centrala nucleara Pickering din Canada. Mii de litri de apa slab radioactiva s-au deversat la inceputul saptamanii in lacul Ontario, la granita cu Statele Unite.
Centrala Pickering, este situata la 35 de kilometri est de Toronto.
Incidentul are loc in plina criza nucleara in Japonia, la centrala Fukushima.
Greenpeace a cerut guvernului canadian sa revina asupra deciziei luate in 2006 de a construi noi reactoare nucleare.
Mai multe despre:
#centrale nucleare#inchidere centrale nucleare
Pe acelasi subiect: