Jeffrey Franks: "In 2009 Romania statea prost din punct de vedere al riscurilor. Acum semnalul e bun"
Jeffrey Franks
Seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a declarat, duminica, in timpul intrevederii cu seful statului, ca in urma cu doi ani, Romania avea una dintre cele mai proaste situatii din punct de vedere al riscurilor dintre tarile europene. Astazi insa, tara noastra prezinta riscuri mai scazute decat multe alte state ale Uniunii Europene.
"Vad partea pozitiva, care, din fericire, este mai mare decat cea negativa si pentru mine este clar ca ceea ce ati mentionat, acele actiuni ce trebuie facute pe viitor, trebuie sa fie realizate la timp. Sunt fericit ca, pentru aceasta perioada, ati concluzionat ca ne mentinem in program, ceea ce este extrem de important pentru noi, ca si credibilitate. Continuam sa consideram acordul ca fiind unul preventiv", a spus presedintele Traian Basescu, in debutul intalnirii cu membrii delegatiei comune a FMI, CE si BM.
La randul sau, Jeffrey Franks a apreciat colaborarea cu Guvernul drept excelenta, scrie Mediafax.
"Exista o dorinta autentica si un angajament autentic al Romaniei sa devina una dintre cele mai bine conduse economii in Europa fata de situatia anterioara, care nu era asa buna", a adaugat seful misiunii FMI in Romania.
Presedintele tarii a afirmat ca Romania nu a fost in interiorul UE o lunga perioada, ceea ce i-a dat sansa sa isi revina mai repede decat alte tari.
"Aceasta este impresia mea. Problema sunt oamenii care au suportat actiunile si sper ca romanii au inteles ca este un moment vital si ca avem o sansa in plus fata de alte tari, pentru ca datoria noastra era la un nivel mai mic decat al altor tari", a spus Basescu.
In timpul discutiei a intervenit si reprezentantul Bancii Mondiale, Istvan Szekely, care a aratat ca, in prezent, exista dovezi ca Romania are o economie bine condusa, in comparatie cu alte tari, ceea ce este un semnal bun.
"La inceputul lui 2009, Romania era una dintre cele mai proaste tari din Europa din punct de vedere al riscurilor si acum este mai buna decat multe din tarile UE. Acesta este un semnal bun", a spus Franks.
Seful statului roman a amintit si de problema reducerii pierderilor intreprinderilor de stat, pe care Romania trebuie sa o rezolve pana la finele anului.
"Trebuie sa reusim. Problema acestor intreprinderi pentru bugetul national este deficitul si nu vom reusi sa crestem competitivitatea pana cand aceste intreprinderi nu vor fi modernizate si ajustate pentru a genera profit, nu pierderi si arierate", a mentionat Traian Basescu.
Reprezentantul BM a mai spus ca au fost multe discutii privind diferenta dintre ESA si cash, care este mare. "Este evident ca aici exista o problema care trebuie rezolvata si trebuie sa ne concentram pe rezolvarea ei", a precizat Szekely.
Raspunsul lui Traian Basescu a venit prompt: "Am cazut deja de acord asupra a 3% in ESA pentru 2012".
Presedintele Traian Basescu a primit, duminica, la Palatul Cotroceni, delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.
Surse guvernamentale au declarat, sambata, ca autoritatile romane si misiunea FMI au convenit asupra masurilor care vor fi intreprinse in perioada urmatoare, iar rezultatele evaluarii acordului de tip preventiv vor fi prezentate duminica dupa-amiaza presedintelui Traian Basescu.
Guvernul estimeaza pentru trimestrul al doilea o crestere a Produsului Intern Brut cu 0,3-0,4% fata de primul trimestru si o rata a inflatiei la sfarsitul anului de 4,8%, sub prognoza BNR, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale. Cifrele au fost discutate in intalnirile avute sambata si duminica de reprezentantii Guvernului cu membrii delegatiei Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, la care a participat si premierul Emil Boc, au aratat sursele.
FMI a mentinut prognoza de crestere economica la 1,5% pentru acest an si a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%, sustin sursele guvernamentale. Potrivit surselor, Romania a indeplinit toate tintele cantitative stabilite pentru primul semestru al acestui an si nu va cere nicio derogare in board-ul FMI.
Totodata, autoritatile romane si misiunea FMI au convenit asupra scrisorii suplimentare de intentie la acord, care include noile tinte si masurile care vor fi intreprinse in perioada urmatoare.
In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).
Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Pe acelasi subiect: