Jeffrey Franks scoate, din nou, Guvernul la tabla. Ce reforme vrea FMI
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a venit astazi la Bucuresti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv. Reprezentantii institutiilor internationale vor analiza modul in care au fost indeplinite reformele in prima jumatate a acestui an.
Oficialii institutiilor internationale se vor intalni cu membri ai Guvernului, oficiali BNR, bancheri, reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, mediului de afaceri, si societatii civile, si vor analiza reformele si modul in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.
Misiunea isi va incheia vizita pe 1 august, cand vor fi prezentate concluziile intr-o conferinta de presa.
Ce vor viza discutiile cu finantatorii externi
Reforma va ajunge si in companiile de stat cu pierderi. Echipa de negociatori ai FMI insista ca intreprinderile de stat cu cele mai mari probleme trebuie sa-si reduca mult din cheltuieli, inclusiv prin disponibilizari si cresterea tarifelor. Este cazul metroului, transportului CFR si a celui aerian. Ramane in picioare si scumpirea gazului pentru firme.
FMI cere de asemenea privatizarea macar partiala a unor companii de stat, cum ar fi Tarom si CFR Marfa. Oficialii FMI voe discuta cu guvernul despre introducerea managementului privat in companiile mari de stat inca din aceasta toamna. Cea mai mare problema ramane cea a datoriilor neplatite catre furnizori pe care expertii de la Washington le estimeaza la 25 - 30 miliarde de lei care trebuie sa fie reduse semnificativ.
Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat la finele lunii iunie prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, si a pus la dispozitia Romaniei a doua transa, de 481 de milioane de euro.
In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).
Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Franks, FMI: Sunt semne ca economia si-a incetinit cresterea. Criza elena afecteaza si Romania VIDEO
Pe acelasi subiect: