Cifrele au fost discutate in intalnirile avute sambata si duminica de reprezentantii Guvernului cu membrii delegatiei Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, la care a participat si premierul Emil Boc, au aratat sursele.

Oficialii guvernamentali au transmis ca datele existente privind evolutia economiei permit mentinerea tintei de crestere cu 1,5% a Produsului Intern Brut (PIB) in acest an fata de 2010 si indica o noua crestere economica in al doilea trimestru.

"Daca activitatea din luna iunie se mentine la nivelul din luna mai, Guvernul estimeaza ca Produsul Intern Brut din trimestrul II ar putea fi cu 0,3-0,4% peste cel din trimestrul I si cu aproape 1,5% peste cel din trimestrul similar al anului trecut", au aratat sursele citate .

In privinta inflatiei, Guvernul prognozeaza pentru sfarsitul anului o rata de 4,8%, cu 1,6 puncte fata de estimarea utilizata la elaborarea bugetului pe 2011, la finele anului trecut.

BNR a revizuit in luna mai in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului de variatie tintit, de 2-4%. Banca centrala a urcat si prognoza pentru inflatia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3% plus/minus un punct procentual.
.

FMI: Economia Romaniei creste cu 1,5% in acest an, insa pentru la anul prognoza a fost ajustata in jos

Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, spunea, insa, ieri, ca Romania va continua sa inregistreze in acest an crestere economica si chiar sa accelereze anul viitor ritmul de crestere, dar numai prin continuarea "satisfacatoare" a reformelor, imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE si planuri de investitii solide.

Franks, FMI: "Cresterea economica va continua si va accelera in 2012". Romanii n-o vor simti, insa, in buzunare VIDEO

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.

In luna martie, autoritaţile romane au decis sa prelungeasca inţelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Franks, FMI: Sunt semne ca economia si-a incetinit cresterea. Criza elena afecteaza si Romania VIDEO