Zona euro, pregatita sa accepte defaultul Greciei. Unde s-au dus banii de la FMI?
Ministrul de Finante olandez Jan Kees de Jager a spus, astazi, ca statele din zona euro au acceptat, in final, ca sectorul privat sa fie implicat intr-un al doilea acord de finantare al Greciei, in ciuda opozitiei vehemente a Bancii Centrale Europene.
„Am reusit sa rupem acest nod, un nod foarte dificil, de altfel”, a spus Kees de Jager.
Intrebat daca se doreste intrarea in incapacitate a Greciei, ministrul olandez a raspuns: „Nu mai excludem asa ceva. In mod cert, Banca Centrala Europeana ramane ferma pe pozitii, insa celelalte 17 state din zona euro nu exclud aceasta posibilitate, asa ca avem luate in calcul mai multe optiuni.”
Participantii prezenti la intalnirea de la Bruxelles au sustinut ca atat refinantarea datoriilor elene pe piata secundara, cat si propunerea nemtilor pentru un schimb de obligatiuni pentru scadentele mai lungi au fost considerate optiuni nu foarte credibile, dupa ce Franta a prezentat un plan complex de rostogolire care insa nu a primit prea multe voturi din partea ministrilor de finante.
Lipsa unor masuri imediate, cat si posibilitatea destul de mare a intrarii in incapacitate a Greciei au dus la prabusirea burselor si a pietelor europene si a apreciat in aceeasi masura euro in raport cu moneda americana.
Costul asigurarii impotriva unui eventul default al Spaniei, Portugaliei si Greciei a afectat puternic, in ultimii zece ani, Italia, considerata cea de-a treia economie din zona euro. Bursele europene au scazut cu aproape 6 procente pentru prima data din 1997. Bancherii din zona euro sustin insa ca vor pune presiune pe pietele financiare.
Pentru moment, Italia reprezinta principala grija a ministrilor de finante. In arhipelag, tensiunile politice dintre premierul Silvio Berlusconi si ministrul de finante Giulio Tremonti au atins cote maxime. Lucrurile stau in mod asemanator si in Spania, considerata a patra economie europeana.
„Politicienii din zona euro, in special Germania au transformat o criza modesta intr-o criza a monedei euro, intr-un conflict de opinii si intr-o lipsa de incredere la nivel de regiune”, se arata intr-un raport Llyods Bank.
Euro s-a depreciat de patru ori in aceasta luna in fata monedei americane intrucat noul director al FMI, Christine Lagarde a sustinut ca atat partenerii Uniunii Europene, cat si creditorii nu au fost pregatiti pana acum sa discute termenii pentru cel de-al doilea acord de finantare al statului elen.
„Nimic n-ar trebui luat de la sine”, le-a declarat Lagarde jurnalistilor in Washington, SUA.
Desi, ministrii de finante nu au fost expliciti despre modul in care planuiesc sa abordeze datoriile Greciei, spunand doar ca propunerile vor fi discutate pe scurt, acestia au inteles ca uriasa datorie de peste 340 de miliarde de euro, care reprezinta 160% din produsul intern brut si este nesustenabil la acest nivel, trebuie redusa degraba.
„Facem toate eforturile pentru ca datoriile elene sa devina sustenabile”, a spus luni presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
Liderii UE se reunesc vineri pentru a discuta despre Grecia
Citeste si:
Turismul elen, in pericol. Ca sa scape de datorii, grecii vor sa-si vanda trecutul
Cat pierd statele europene in urma unui colaps financiar al Greciei