Contributiile sociale scad cu doua puncte, cota unica si TVA, nemodificate pana in 2014
Contributiile sociale vor fi reduse cu doua puncte in partea a doua a acestui an, in schimb cota unica de impozitare si taxa pe valoarea adaugata vor fi mentinute la actualul nivel si in urmatorii trei ani, veniturile bugetare fiind deja calculate pana in 2014 inclusiv in raport cu actualele valori.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) analizeaza foarte serios reducerea contributiilor sociale pentru angajator, iar aceasta masura se va decide impreuna cu FMI si Comisia Europeana, declara recent ministrul de resort, Gheorghe Ialomitianu, potrivit Mediafax.
"Foarte multi investitori cer stabilitate macroeconomica. Sigur ca lucrurile acestea la asiguram. Ne gandim sa venim si cu niste masuri anticiclice. Luam foarte in serios reducerea CAS pentru angajator, lucru care il vom decide impreuna cu FMI si CE pentru ca suntem intr-un parteneriat", a spus Ialomitianu, la un seminar organizat de Consiliul Investitorilor Straini.
Cota unica si TVA raman la fel
El a adaugat ca Ministerul Finantelor nu ia in calcul modificarea cotei unice, desi exista discutii publice privind o asemenea masura.
"Sunt voci care spun sa reducem TVA. Guvernul nu este in masura sa reduca TVA pentru ca ne asigura in cea mai mare parte finantarea cheltuielilor publice. Nu ne permitem sa reducem acest impozit, sa ne gandim la CAS pentru a face costul fortei de munca mai redus", a spus ministrul.
Am putea reveni la TVA de 19%?
Ialomitianu a mentionat ca Ministerul Finantelor va asigura si resurse pentru investitii si, in contextul in care a trecut la o politica bugetara multianuala.
Contributiile de asigurari sociale ar putea fi reduse cu unul pana la trei puncte procentuale, dar momentul scaderii ar putea fi amanat pentru anul viitor, in functie de gradul de colectare a veniturilor bugetare, declara saptamana trecuta Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
Citeste si Boc: Cota unica si TVA vor fi mentinute la nivelul actual, in 2011
Ne-a ajutat sau nu cresterea TVA?
Ce contributii platesc angajatorii
In prezent, angajatorii platesc, dupa caz, contributii de asigurari sociale de 20,8% pentru conditii normale de munca, de 25,8% pentru conditii deosebite de munca si de 30,8% pentru conditii speciale de munca.
La acestea se adauga contributia de 5,2% pentru asigurarile de sanatate, de 0,5% la bugetul asigurarilor pentru somaj si de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.
In baza Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in functie de clasa de risc, angajatorii datoreaza si cote de contributii cuprinse intre 0,15% si 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.
In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 3% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, majorata de la 2,5% in 2010.