Finante: Contributiile sociale pot fi reduse cu 1-3 puncte, din 2012
Contributiile de asigurari sociale ar putea fi reduse cu unul pana la trei puncte procentuale, dar momentul scaderii ar putea fi amanat pentru anul viitor, in functie de gradul de colectare a veniturilor bugetare, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
"In conditiile in care colectarea va merge in continuare din ce in ce mai bine, ar putea avea loc si o reducere a cotelor de contributii cu circa doua puncte procentuale. Diminuarea poate fi de un punct, doua puncte sau trei puncte, totul va fi calculat in functie de cum merge colectarea. Discutam sa o aplicam fie de anul acesta, fie de anul viitor, in functie de cum merge colectarea", a spus secretarul de stat.
El a precizat insa ca in strategia fiscal-bugetara pentru anul viitor nu este luata in calcul la acest moment o reducere a cotei unice de impozitare.
Luni, surse citate de Mediafax, anuntau ca "membrii Coalitiei au discutat, in sedinta de luni, despre diminuarea CAS la angajatori si au convenit sa fie efectuata o reducere de pana la trei puncte procentuale contributiilor totale, de la 44% la 41%, in semestrul II al acestui an". In plus, ministrul Muncii, Ioan Botis, a confirmat aceste discutii si a anunţat ca o decizie in acest sens ar putea fi luata de coalitie in aceasta saptamana.
Reducerea CAS va face parte dintr-un pachet mai larg de masuri de stimulare economica, incluzand reducerea cotei unice de impozitare, incepand cu anul viitor, si introducerea cardului de creditare destinat intreprinderilor mici si mijlocii.
In plus, ministrul Muncii, Ioan Botis, a confirmat discutiile. "Daca va fi o reducere a contributiilor de asigurari sociale, aceasta va fi o rezultanta a discutiilor din coalitie. Cred ca astfel de discutii vor avea loc in cursul saptamanii", a spus ministrul, dupa discutiile privind Codul de dialog social.
In schimb, presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu spune ca aceasta reducere este "o plata electorala pentru cei care doresc sa sprijine actualul Guvern".
Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat ca sunt discutii in coalitie pe tema reducerii CAS de la 44,5% la 41%, dar, inca, nu s-a luat nici un fel de hotarare in acest sens.
Ce variante se discuta pentru cota unica de impozitare
Variantele discutate pentru cota unica de impozitare sunt reducerea de la 16% la 14% sau la 12%.
In prezent, angajatorii platesc, dupa caz, contributii de asigurari sociale de 20,8% pentru conditii normale de munca, de 25,8% pentru conditii deosebite de munca si de 30,8% pentru conditii speciale de munca.
La acestea se adauga contributia de 5,2% pentru asigurarile de sanatate, de 0,5% la bugetul asigurarilor pentru somaj si de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.
In baza Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in functie de clasa de risc, angajatorii datoreaza si cote de contributii cuprinse intre 0,15% si 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.
Reducerea fiscaliatii pe forta de munca a fost, alaturi de modificarea Codului Muncii, una dintre cerintele mediului de afaceri pentru flexibilizarea pietei muncii si pentru reluarea angajarilor.
Pe acelasi subiect: