Comori subterane. 10 tari sub care "zac" trilioane de metri cubi de gaze naturale
In urma dezastrului nipon (cutremurul de 9 grade pe scara Richter din 11 martie), care a declansat un dezechilibru la nivel mondial din punct de vedere economic, tot mai multe state au adoptat o restructurare a sistemului energetic nuclear. Acesta este si motivul pentru care, numeroase tari au inceput sa apeleze la diverse forme alternative de energie.
Japonia este cel mai mare cumparator al lumii de gaze naturale lichefiate. Conform apecialistilor, cererea globala de gaze naturale va atinge 5,1 trilioane de metri cubi in 2035, comparativ cu cele 3,3 trilioane metri cubi in prezent, sustin jurnalistii de la Business Insider.
O mare parte din cerere va sosi din tari ce nu fac parte din Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), si anume popoare care vor totaliza aproape 80% din cresterea cererii pana in anul 2035, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie.
Potrivit raportului, productia de gaze naturale ar trebui sa creasca de trei ori la nivelul actual din Rusia, pentru a reusi sa satisfaca cererea din urmatorii 24 de ani.
Sa vedem insa care sunt cele 10 state care „zac”, la propriu vorbind, pe cele mai mare zacaminte de gaze naturale, potrivit informatiilor furnizate de CIA, in The World of Factbook.
Pe locul intai, in topul celor mai bogate tari din lume in ceea ce priveste zacamintele de gaze naturale se afla, fara doar si poate, Rusia, stat care detine rezerve de aproape 48 de trilioane de metri cubi. Mai mult, fosta URSS detine 25,02% din rezervele naturale de gaze naturale la nivel mondial.
Iran detine rezerve de 29,6 trilioane de metri cubi, lucru care-l plaseaza pe locul doi. Totodata, statul iranian detine 15,57% din rezervele naturale de gaze naturale la nivel mondial.
Pe locul trei se afla Qatarul, cu rezerve de 25,47 trilioane de metri cubi si 13,39% din totalul rezervelor naturale la nivel mondial.
Turkmenistan detine rezerve de 7,5 trilioane de metri cubi si 3,95% din totalul rezervelor la nivel global.
Pe pozitia a cincea se situeaza Arabia Saudita cu rezerve de 7,46 trilioane de metri cubi si 3,92% din rezervele naturale de gaze la nivel mondial.
SUA face parte din topul celor mai bogate tari in zacaminte de gaze naturale, avand rezerve de 6,93 trilioane de metri cubi. Mai mult, americanii detin 3,64% din rezervele naturale de gaze la nivel mondial.
Din top nu puteau lipsi Emiratele Arabe Unite. Cu rezerve de 6,07 trilioane de metri cubi, EMU detine 3,19% din rezervele naturale de gaze la nivel mondial.
Pe lista intra si Nigeria, tara care detine rezerve de 5,25 trilioane de metri cubi si 2,76 % din rezervele de gaze naturale la nivel global.
Pe locul noua se afla Venezuela cu rezerve de 4,98 trilioane de metri cubi si 2,62% din totalul rezervelor naturale la nivel mondial, iar pe ultimul loc din lista realizata de Business Insider se pozitioneaza Algeria, tara care detine rezerve de 4,5 trilioane de metri cubi si „doar” 2,37% din zacamintele de gaze naturale la nivel planetar.
Citeste si:
Mai multe despre:
#comoara din adancuri#10 tari sub care zac gaze naturale#industrie#rezerve de gaze naturale
Pe acelasi subiect: