Comisia Europeana cere, din nou, Ungariei sa respecte independenta bancii centrale
Comisia Europeana (CE) a reiterat marti necesitatea ca autoritatile de la Budapesta sa respecte independenta bancii centrale a Ungariei, dupa ce Parlamentul din aceasta tara a aprobat mai multe legi care reduc sansele de a obtine ajutor financiar extern, transmite AFP.
"Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barosoo, a cerut cu insistenta autoritatilor ungare sa asigure independenta bancii centrale", a declarat purtatorul de cuvant al CE, Olivier Bailly, in timpul unei conferinte de presa la Bruxelles.
Bailly a precizat ca Barroso si premierul ungar Viktor Orban au corespondat in timpul vacantei de Craciun, si in special saptamana trecuta.
Comisia Europeana urmeaza sa primeasca traducerea oficiala in engleza si franceza a noilor legi constitutionale adoptate in Ungaria la sfarsitul lunii decembrie, pentru a le evalua daca respecta reglementarile europene, a spus purtatorul de cuvant. El a dat asigurari ca Executivul UE va da dovada de "vigilenta". "Vom vedea daca preocuparile exprimate inainte de adoptarea legilor au fost luate in considerare. Analiza este in curs", a aratat Bailly.
Reprezentantul CE a precizat ca FMI si Comisia nu au decis inca daca vor reveni la Budapesta pentru a incepe negocierile cu autoritatile ungare pentru un nou program preventiv de sprijin financiare. "Unul dintre elementele cheie nu va fi doar financiar ci se va referi la mediul legal necesar pentru asigurarea stabilitatii financiare a Ungariei", a explicat Bailly.
Oficialii CE si ai FMI au decis in decembrie sa intrerupa discutiile neoficiale cu partea ungara, referitoare la noul program de finantare de 15-20 miliarde de euro, pentru a protesta fata de reforma destinata bancii centrale ungare.
Noua Constitutie a Ungariei, aprobata in aprilie anul trecut, a atras criticile UE, ale sefului diplomatiei americane, Hillary Clinton, ale FMI si a numeroase organizatii neguvernamentale. Criticii reproseaza premierului Orban ca a limitat puterea Curtii Constitutionale, a pus in pericol pluralismul presei si independenta justitiei.
Legile constitutionale care o insotesc sunt considerate drept o atingere a independentei bancii centrale si o metoda de a impune politica fiscala a regimului conservator guvernelor viitoare. Aceste legi, aprobate de Parlament pe 30 decembrie, anuleaza dreptul guvernatorului bancii nationale de a-si numi adjunctii, extind numarul de membri in consiliul de politica monetara si creeaza postul de al treilea vicepresedinte.
Aprobarea in Parlament a acestor legi, care reduc sansele ca tara sa obtina ajutor financiar extern, a dus la cresterea costului imprumuturilor Ungariei. Ungaria a vandut marti titluri de trezorerie pe termen de trei luni cu cel mai ridicat randament incepand din august 2009, in timp ce forintul s-a depreciat cu 0,7%, la 316,12 forinti pe euro.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: