Ce poate invata Romania din greseala statului elen: anul trecut grecii stateau la plaja, acum sunt in pragul falimentului
Acum un an, grecii se prajeau la soare si pierdeau ore intregi la terase. In prezent, lumea financiara vorbeste de intrarea in faliment a statului elen. Grecia a intrat intr-o adanca recesiune acum trei ani si se lupta sa iasa la suprafata. Investitiile publice si private au fost oprite. Datoria publica a crescut substantial, rata oficiala a somajului a ajuns la 17%.
Presat de creditorii internationali, Guvernul de la Atena a adoptat mai multe masuri de austeritate.
Intr-un scurt interviu acordat gandul, Excelenta Sa Ambasadorul Greciei la Bucuresti, George Poukamissas, descrie actuala situatie a Greciei ca fiind una "foarte grea, chiar daca nu insurmontabila". El crede ca "mai presus de orice se afla coeziunea sociala a poporului grec".
Intrebat care considera ca ar fi cea mai buna solutie pentru Grecia si daca stergerea datoriilor ar reprezenta o solutie pentru tara sa, ambasadorul Greciei a dat un raspuns diplomatic. "Orice solutie s-ar propune, trebuie sa fie inscrisa in cadrul institutional al zonei euro", ne-a declarat George Poukamissas.
Pe de alta parte, ambasadorul Greciei sustine "contributia de solidaritate" anuntata de autoritatile din Grecia. "Cand cerem solidaritatea partenerilor nostri, solidaritatea cetatenilor catre cetateni este indispensabila. E vorba de una din multele masuri", a mai spus ambasadorul Greciei la Bucuresti.
"Taxa de solidaritate" va fi cuprinsa intre 1% si 4% si se va aplica persoanelor cu salarii mari. Pentru ministri, parlamentari si alte categorii de functionari publici cu venituri importante, acest impozit va fi de 5%.
Masurile de austeritate luate de Grecia, pe scurt
In luna ianuarie a anului trecut, Olli Rehn, la acea vreme candidat la functia de comisar european pentru afaceri economice, dadea asigurari ca Grecia nu va fi eliminata din zona euro.
Guvernul de la Atena urma sa prezinte un pachet de masuri concrete pentru reducerea deficitului bugetar. In decembrie 2009, Grecia fusese sanctionata de agentiile de evaluare financiara, din cauza situatiei financiare dificile, ceea ce a alimentat temerile legate de posibila iesire a Greciei din zona euro.
Pe acelasi subiect: