Grecia asteapta perfuzia vitala de 8 miliarde de euro. Culisele planului de salvare a intregii zone euro VIDEO
Grecii au inceput o saptamana cruciala, in care finantatorii vor decide daca le vor da cele 8 miliarde de euro. Bancherii vorbesc tot mai pe sleau de un faliment inevitabil al statului elen. Asta daca nu cumva liderii europeni vor decide in al 12-lea ceas sa dea dovada de solidaritate. Incurajator este ca BBC si Wall Street Journal au detaliat astazi directiile unui plan de salvare a intregii zone euro, discutat deocamdata in culise. Intre timp, la Atena, spiritele s-au inflamat din nou, iar televiziunea publica si-a intrerupt brusc emisia, dupa ce studentii au navalit in studio.
Furiosi ca n-au fost lasati sa ajunga la Parlament, ca sa demonstreze impotriva masurilor de austeritate, studentii greci au reusit sa ajunga in studioul televiziunii publice si sa tulbure o emisiune in direct.
In acest timp, in culise se discuta frenetic de un nou super-plan care ar urma sa-i salveze nu doar pe greci, ci si intreaga Europa.
In primul rand, jumatate din datoria Greciei s-ar putea sterge cu buretele, pentru ca Atena sa-si poata plati cealalta jumatate, evitand falimentul.
Apoi, Fondul European de Stabilitate va spori de la 440 de miliarde la 2 trilioane de euro. Asta ar permite ajutarea tarilor mari ca Spania si Italia.
In al treilea rand, marile banci europene vor fi recapitalizate, pentru a linisti temerile burselor fata de o lipsa masiva de lichiditati. Potrivit celor de la Wall Street Journal, doar Berlinul ar putea injecta 127 de miliarde de euro, pentru a consolida primele 10 banci din Germania.
Ramane insa de vazut daca liderii europeni chiar vor trece la fapte.
"Adevaratele probleme sunt de fapt liderii europeni. De doi ani trag de timp si ezita. Iar acum trebuie sa faca fata adevarului, acela ca zona euro a fost prost gandita prin faptul ca a adus laolalta economii de calibre diferite. Solutia problemei ar putea inseamna o zona euro mai restransa, de pilda prin iesirea Greciei. Ori un faliment controlat al Greciei si o salvare a Italiei si a Spaniei", a comentat Fareed Zakaria, realizator CNN.
Pe de alta parte, austeritatea de care se tot vorbeste de doi ani nu intruneste deloc consensul economistilor. Ba mai rau, in opinia unor voci cu greutate, ar fi medicamentul contraindicat.
"Eu cred ca trebuie abandonata politica austeritatii si sa se mizeze pe o strategie care sa stimuleze cresterea", a declarat Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pt Economie.
Un lucru e sigur: solidaritatea este cruciala. Intr-o lume globalizata ca a noastra, soarta fiecarei tari depinde de a tuturor celorlalte.
"Daca nu ne ajutam unii pe alti, daca expulzam Grecia din zona euro, daca lasam zona euro sa se dezintegreze, somajul va urca pana la cer. Tara voastra se bazeaza pe exporturi, iar acestea vor scadea dramatic. Companiile romanesti vor falimenta, nivelul de trai sa va prabusi, vocea Romaniei in lume va fi tot mai slaba. In clipa in care Uniunea Europeana s-ar destrama, asta ar narui orice speranta ca Romania, tara mea ori Europa in ansamblu sa mai joace vreun rol in dezvoltarea globala", a spus si Tomas Sedlacek, economist ceh.
In incercarea de a explica simplu si convingator criza, corespondentul de la Bruxelles al postului BBC a comparat situatia actuala cu un spectacol de circ: "La fel ca in arena in care se succed numerele de dresura si acrobatiile, nimeni nu e la adapost de riscuri, tarile europene sunt prinse intr-o spirala periculoasa, iar soarta monedei unice este tot mai fragila. Zona euro s-a dovedit un proiect in care legi de baza ale economiei au fost nesocotite. Iar acum reactiile pietelor arunca in aer toate certitudinile din trecut".
"Marea iluzie a lansarii monedei unice a fost ca obligatiunile emise de statele mai slabe pentru a face rost de bani sunt la fel de solide precum obligatiunile statelor puternice. N-a fost asa, iar unele tari au imprumutat mult mai mult decat si-ar fi permis. Apoi a venit criza financiara, iar aceste tari s-au pomenit ingropate in datorii", a explicat Chris Morris, corespondent BBC.
De voie, de nevoie, tarile mari si tarile mici trebuie sa se ajute. Nu de alta, dar a lasa moneda euro in voia sortii s-ar putea dovedi mult mai costisitor decat a baga mana in buzunar pentru salvarea ei. Si, daca liderii europeni vor mai taragana mult deciziile, creste riscul sa se termine cu lacrimi pentru toata lumea.
Citeste si: