Afaceri cu bani putini. Ce poti face cu 10.000 de euro VIDEO
De la unitati de productie mici, la afaceri online cu electronice sau florarii pe internet, acestea sunt doar cateva dintre business-urile care pot fi incepute in aceasta perioada cu o investitie de pana in 10.000 de euro.
Specialistii spun ca sansele de recuperare ale unei investitii sunt cu atat mai mari cu cat aceasta este mica. Spre exemplu, daca ai pana in 10.000 de euro poti sa incepi o afacere in servicii, comenzi sau comert electronic, domenii care necesita o investitie mai mica in infrastructura.
"La nivelul serviciilor vorbim de consultanta de nisa, servicii de marketing si publicitate, de training si coaching", spune Bogdan Belciu, partner si consultant de management in cadrul PricewaterhouseCoopers.
Antreprenorii care aleg comertul electronic au mai multe optiuni in sectorul serviciilor de larg consum, produse pe care in mod traditional le cumparam de la supermarketuri sau electronice.
"Daca vorbim despre electronice atunci trebuie sa fie foarte atenti pentru ca sunt deja 3-4 jucatori destul de mari pe piata, este, insa, un segment dinamic, care evolueaza mult mai bine decat cel traditional", adauga Belciu. El spune ca noii jucatori se pot diferentia "printr-o sortimentatie de produse mai buna sau un layout mai bun al site-ului".
In ceea ce priveste valoarea acesteia, piata de cumparaturi online va atinge valoarea de un miliard de euro in trei ani, cresterea fiind sustinuta de segmentele dedicate femeilor si portalurilor ce ofera cupoane de reduceri, potrivit Studiului de Comert Electronic din 2010, realizat de consultantii online.
In plus, Belciu spune ca atunci cand un antreprenor porneste la drum trebuie sa ia in calcul factori de risc precum faptul ca toate afacerea ar putea sa coste mai mult decat estima initial sau sa dureze mai mult pana cand incepe sa produca sau sa vanda, in functie de domeniul de activitate, asa ca trebuie sa aiba o rezerva de bani.
Electronice, fashion sau florarii online
Si Liviu Taloi, consultant e-commerce, spune ca afacerile online sunt un domeniu tot mai atractiv in ultima perioada.
Spre exemplu, daca vorbim despre un site de electronice, de fashion sau o florarie, atunci trebuie sa luam in calcul costul domeniului si al hostingului, care poate ajunge la 1.000-1.500 de euro, plus 200-300 de euro intretinerea lunara.
O varianta buna, pana cand realizam daca afacerea este una de viitor, ar fi inchirierea lunara a platformei de comert online. Spre exemplu, cei e la shopmania.biz ofera un astfel de serviciu contra unei sume de 18 euro pe luna.
In al doilea rand, antreprenorii trebuie sa investeasca de la cateva zeci de euro, la cateva mii in promovarea afacerii.
"Cel mai simplu mod este Google AdWords, un click costand, in medie, 25 de bani. Daca vorbim despre o florarie, atunci trebuie sa ai macar 100 de click-uri, de persoane care intra pe acea reclama, pentru a avea o vanzare. Asa ca, trebuie sa pui deoparte macar 25 de lei pentru reclama", explica Taloi.
In cazul unei florarii, bugetul alocat acestui segment este de pana la 400 de euro lunar. In plus, un magazin, indiferent de natura sa, mai poate fi promovat si pe retele sociale, unde costul fizic este 0, insa aloci din timpul tau.
In afara de aceste costuri, nu trebuie uitate si cele cu livrarea marfii. Daca inchei un parteneriat cu un curier, atunci vei da circa 20 de lei pentru fiecare colet trimis, 50% din bugetul de cheltuieli este destinat salariilor, iar o contabila costa inca 300-400 de lei lunar.
Costurile reale ale unei afaceri
Trebuie sa iei in calcul si inchirierea unui sediu, in jur de 250 de euro, pentru un apartament de doua camere, precum si costul cu returul mai ales daca vorbim de segmentul de fashion, unde rata de returnare este mai mare. Aici, poate ajunge la 10%, in timp ce in cazul unui alt tip de magazin online este de 2-3%.
"Daca pornim de la un buget de 10.000 de euro, acesti bani ne pot ajunge cam 3 luni dupa care trebuie sa incepem sa producem pentru a ne mentine pe piata", adauga consultantul.
Exista si exemple de antreprenori care au trecut de la o afacere din mediul offline in cel online. Spre exemplu Gabriel Caloian, in varsta de 40 de ani, a renuntat la afacerea sa in domeniul constructiilor care mergea tot mai rau din cauza crizei, si s-a reprofilat pe o florarie online. El a investit 15.000 in floraria online www.florifrumoase.ro, la indemnul sotiei sale, dupa ce aceasta a primit un aranjament de flori.
"Am vazut ca un astfel de aranjament costa 600 de lei pe site-ul unei florarii online, iar la un calcul rapid florile erau doar 200 de lei, asa ca profitul este mai mare de 100%", spune Caloian.
El avea deja doua masini folosite pentru afacerea in constructii, a mai angajat o florareasa si a inchiriat un sediu in zona Universitatii.
In acelasi timp, antreprenorul Marius Ghenea, cunoscut mai degraba pentru implicarea sa in proiecte de IT&C a investit 200.000 de euro in mall-ul online Fashion Up.
O comanda medie pe segmentul de fashion a crescut de la 177 de lei, cat a fost in 2008, la 232 de lei in 2010, potrivit Studiului de ComertElectronic din 2010.
In ceea ce priveste segmentul IT, valoarea a scazut de la 1.214 lei in urma cu trei ani, la 651 de lei acum. Piata totala de comert pe electronice si IT ajunge la 250 de milioane de euro, iar daca adaugam serviciile si toate segmentele pietei de comert, valoarea ei ajunge la aproape un miliard de euro.
Finantare
Daca unii antreprenori investesc banii obtinuti din alte afaceri, exista si un segment care apeleaza la imprumuturi bancare sau la programe ale statului.
Spre exemplu, Programul de stimulare a tinerilor prin finantarea nerambursabila din partea statului de pana la 10.000 de euro i-a determinat pe multi „intreprinzatori” sa-si ia inima-n dinti si sa incerce sa puna pe picioare o afacere proprie. Peste 11.200 de persoane s-au aratat interesate de initiativa guvernului, aproape 4.800 de SRL-D-uri au fost inregistrate de la debutul programului (22 februarie), dintre care 3.159 au fost deja inmatriculate, potrivit datelor Agentiei pentru IMM-uri (AIPPIMM).
Pana acum, s-au inregistrat online 4.794 de planuri de afaceri, din care 3 au fost rezervate, urmand sa fie trimise spre aprobare, iar pe flux. Cei mai multi aspiranti la statutul de intreprinzatori-debutanti provin din Capitala (574) si judetele Cluj (369) sau Brasov (242).
Cei mai multi dintre tinerii care au primit acceptul AIPPIMM s-au orientat spre domenii precum intretinerea si repararea autovehiculelor (7%), fabricarea painii si a produselor de patisserie (6%), lucrari de constructii, (5%), restaurante si transporturi rutiere de marfuri.
Printre activitatile companiilor infiintate de micii intreprinzatori se numara si comert cu amanuntul cu vanzare de produse alimentare, bauturi si tutun (89), de consultanta pentru afaceri si management (65), coafura si activitati de infrumusetare (61) si activitati de inginerie si consultanta tehnica legata de acestea (57).
Cum functioneaza programul?
Toti tinerii de pana in 35 de ani, care aspira la statutul de intreprinzatori-debutanti, se pot inscrie on line pe site-ul AIPPIMM.
Pentru a primi finantarea nerambursabila din partea statului, intreprinzatorii trebuie sa angajeze minimum doua persoane (cel mult noua) si sa reinvesteasca anual 50% din profit. Tinerii sunt scutiti de la plata taxei de inregistrare a firmei la Registrul Comertului si a contributiilor sociale pentru veniturile a maximum patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.
Totodata, ei primesc garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pana la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro. In vederea obtinerii finantarii, sunt trimise la CEC Bank, in limita bugetului anual, planurile de afaceri avizate de Agentie, care au obtinut cel putin punctajul minim (60 de puncte).
Citeste si: