OMV Petrom a scazut cu peste 3%, in urma informatiilor ca FP ar vrea sa vanda din actiuni
Bursa a scazut cu 1,46% in prima parte a sedintei, intr-o piata unde actiunile OMV Petrom au coborat cu peste 3%, influentate de informatii privind intentia FP de a vinde un pachet important de titluri ale companiei petroliere, iar titlurile celor cinci SIF-uri au inregistrat corectii de pana la 3%.
In primele minute ale sedintei, investitorii nu au reactionat vizibil la ruperea USL, iar volumele de tranzactionare au fost reduse. Cei care au vrut sa vanda au fost nevoiti sa scada preturile mai vizibil pentru a-si gasi contraparte, desi ordinele de vanzare au fost pentru volume mici.
"Ma astept la o evolutie nefavorabila a economiei financiare a Romaniei pe termen scurt (in urma ruperii USL - n.r.). Din perspectiva pietei de actiuni, impactul va fi nefavorabil si pe termen mediu, nu doar la nivel de cotatii si lichiditate, dar si prin prisma faptului ca este ridicata probabilitatea amanarii listarii companiilor de stat. Cu alte cuvinte, factorul politic determina o prelungire a secetei pe piata de capital autohtona. Nu in ultimul rand, exista riscul prelungirii crizei politice pana spre finalul anului, cand sunt programate alegerile prezidentiale. Exista riscul sa asistam la intarzieri in implementarea acordului stand-by sau, in cazul nefericit, la incetarea acestuia, iar impactul va fi nefavorabil pentru economie, mai ales in contextul semnalelor macro-politice nefavorabile din regiune si din pietele emergente in perioada recenta", a declarat pentru Mediafax Andrei Radulescu, analist la SSIF Broker (BRK).
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 1,3% in prima parte a sedintei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,53% sub ziua anterioara.
Actiunile OMV Petrom au coborat cu 3,43%, la 0,4419 lei, pe al doilea rulaj din piata, de 2,3 milioane lei.
Corectia vine dupa ce Ziarul Financiar a scris, citand surse din piata, ca Fondul Proprietatea a selectat Goldman Sachs si Wood sa pregateasca vanzarea unei participatii consistente din actiunile OMV Petrom.
Pachetul in discutie ar fi de minimum 5%, iar valoarea tranzactiei ar porni de la 278 milioane euro si ar putea ajunge la 1 miliard de euro daca Fondul decide sa-si vanda intreaga participatie de 19%.
Scaderea actiunilor OMV Petrom este explicabila prin faptul ca pentru a vinde un pachet atat de mare Fondul Proprietatea ar putea solicita un pret mai mic decat cel de la bursa, la fel cum a facut anul trecut cand a mai vandut actiuni OMV Petrom si Transgaz.
Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 1,81%. Titlurile SIF-urilor au inregistrat scaderi cuprinse intre 1,15% si 3%, iar actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 1,59%.
Corectiile inregistrate de titlurile SIF-urilor au venit pe rulaje cuprinse intre 206.000 de lei si 845.000 de lei, in timp ce operatiunile cu titlurile Fondului Proprietatea au cumulat 6,8 milioane lei.
Brokerii spun ca scaderea actiunilor Fondului Proprietatea este determinata in principal de reintrarea Hidroelectrica in insolventa. Fondul Proprietatea detine 19,94% din actiunile Hidroelectrica, iar producatorul de energie ar urma sa fie listat la bursa in luna iunie, prin vanzarea a 15% din actiuni. Apropierea momentului listarii Hidroelectrica a fost unul dintre motivele cresterii actiunilor Fondului Proprietatea in ultimele luni.