Actiunile OMV Petrom au scazut cu 2,5% chiar in ultimele minute si au dus piata pe rosu
Sedinta de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti. Sursa foto: Mediafax
Actiunile OMV Petrom au scazut cu 2,48% chiar la inchidere si au dus bursa pe minus cu 0,36%, intr-o piata unde investitorii nu au reactionat la datele prezentate de INS privind cresterea economica inregistrata anul trecut de Romania, care a atins cel mai ridicat nivel din 2008 pana in prezent.
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS), semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autoritatilor (2,8%) si ale analistilor, dupa un avans de 5,2% in ultimul trimestru, fata de octombrie-decembrie 2012.
Atat cresterea anuala, cat si cea trimestriala se plaseaza la cele mai mari valori din anul 2008 pana in prezent.
Cu toate acestea, investitorii nu au reactionat vizibil la publicarea datelor, majoritatea actiunilor deschizand ziua la cotatii in imediata apropiere a nivelurilor de joi.
"Trecem printr-o perioada de acalmie pe BVB. Revenirea importanta a pietelor dezvoltate din ultima saptamana, cat si aceste date macroeconomice la nivelul Romaniei nu au reusit sa aduca cresterile asteptate pe indicii bursieri. Acest dezinteres as putea sa il corelez si cu perioada de raportari in plina desfasurare, care a pus in expectativa pe unii investitori", a declarat pentru Mediafax Adrian Ormenisan, seful Serviciului de intermediere din SSIF Broker.
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, a incheiat ziua in crestere cu 0,2%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,72% sub nivelul de joi.
Scaderea indicelui BET-NG a fost influentata in principal de actiunile OMV Petrom (SNP), care chiar in ultimele minute au coborat brusc, pentru ca la inchidere sa fie pe minus cu 2,48%. In ultimele minute au fost transferate actiuni OMV Petrom de 630.000 de lei, aproape un sfert din tot rulajul inregistrat vineri de aceste titluri.
Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 0,45%. Cei doi indici extinsi ai BVB, BET-XT si BET-BK, au incheiat ziua cu variatii nesemnificative, de sub 0,1%.
Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Indicele general al Bursei, BET-C, a scazut cu 1,05% in aceasta saptamana, in timp ce indicele BET a stagnat, iar BET-FI a coborat cu 0,5%. Raportat la nivelurile de la inceputul lunii februarie, BET-C este pe minus cu 1,23%, BET este in stagnare, in timp ce indicele BET-FI este pe plus cu 3,16%.
Totodata, indicele general al pietei este cu 2,62% sub nivelul de la finalul anului trecut, iar BET si BET-FI sunt pe minus cu 1,84% si, respectiv, cu 0,67%.
Investitorii au tranzactionat vineri actiuni de 34,7 milioane lei (7,7 milioane euro), cu 22% sub lichiditatea de joi, de 44,6 milioane lei (10 milioane euro).
"Cred ca publicarea convocatoarelor pentru adunarile generale ale actionarilor din perioada urmatoare va mai energiza piata. Sper, totusi, ca acel moment sa nu se suprapuna cu corectii pe pietele externe, deoarece intr-o astfel de situatie orice avant al investitorilor ar fi anulat", a afirmat Ormenisan.
Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 9,3 milioane lei, si au acoperit 27% din rulajul pietei.
Inca 34% din rulajul bursei a fost asigurat de deal-uri cu actiuni Banca Transilvania (6,8 milioane lei), BRD (4,1 milioane lei), Romgaz (660.000 de lei) si SIF Muntenia (276.000 de lei).
"Dupa publicarea rezultatelor financiare s-a putut observa o crestere a rulajelor pe actiunile BRD si Banca Transilvania. Deal-urile facute astazi (vineri - n.r.) cu actiunile bancilor cred ca sunt facute de investitori institutionali. Cel putin pe BRD au existat anul trecut raportari ale unora dintre SIF-uri din care reiese ca acestea au vandut actiuni BRD", a mai spus brokerul.
Actiunile Bancii Transilvania au urcat cu 2,69%, la 1,715 lei, pe un rulaj de 1,4 milioane lei, la care se adauga si deal-urile de 6,8 milioane lei. Cele cinci deal-uri au fost efectuate la pretul de 1,7 lei/actiune, cu 1,8% peste inchiderea de joi.
Titlurile Bancii Transilvania au avansat joi cu 1,83%, dupa publicarea rezultatelor financiare preliminare, care au aratat ca profitul net al bancii a crescut anul trecut cu 17%, la 374,9 milioane lei (85 milioane euro), iar activele au urcat cu 8,4%, la 32,06 miliarde lei. Banca a raportat un profit brut de 443,1 milioane lei, cu 30% peste nivelul din anul precedent.
Actiunile Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) nu au fost influentate de decizia Executivului de a trece cele doua companii, prin ordonanta de urgenta, de la Ministerul Finantelor la Secretariatul General al Guvernului. Argumentul Executivului a fost ca transferul este necesar pentru realizarea cablului submarin cu Turcia si conexiunilor energetice cu Moldova.
Ulterior, premierul Victor Ponta a explicat mutarea celor doua companii prin faptul ca Ministerul Finantelor (MFP), in calitate de reglementator al viitorului sistem de redevente, nu mai poate fi si administrator al acestor companii.
Pana la inchiderea pietei principale, nici Transgaz si nici Transelectrica nu au transmis vreun comunicat prin care sa informeze investitorii despre decizia Executivului.
Actiunile Transelectrica au incheiat ziua in scadere nesemnificativa, cu 0,06%, la 15,79 lei, iar titlurile Transgaz au crescut cu 0,33%, la 183,5 lei. Operatiunile cu actiunile Transelectrica au cumulat 208.000 de lei, iar titlurile Transgaz au consemnat un rulaj de aproape 1,2 milioane lei.
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 185.000 de lei, fata de 378.000 de lei in sedinta precedenta. La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,6%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in urcare cu cel mult 1,2%.
Mai multe despre:
#OMV Petrom#bursa
Pe acelasi subiect: