Analiză: Benzina şi motorina s-au ieftinit cu 6-9 bani pe litru în august. Consumul a crescut semnificativ, față de lunile anterioare
Benzina, carburanti
Preţul carburanţilor auto a scăzut cu 6-7 bani pe litru în cazul benzinei standard şi cu 8-9 bani pe litru pentru motorina standard, în medie, pe parcursul lunii august 2020, potrivit datelor de la Consiliul Concurenţei, pe baza informaţiilor din Monitorul preţurilor carburanţilor.
Platforma online "Monitorul preţurilor carburanţilor" a fost lansată anul trecut de autoritatea de concurenţă şi afişează preţurile practicate de către şase reţele de benzinării din România - OMV Petrom, Rompetrol, MOL, Lukoil, SOCAR şi Gazprom, însumând aproximativ 1.300 de staţii de distribuţie.
În ceea ce priveşte benzina standard, cele mai mari preţuri au fost în benzinăriile Gazprom, respectiv 4,60 lei pe litru în medie, iar cele mai mici tarife, la Lukoil - 4,43 lei pe litru, arată datele Concurenței, citate de Agerpres.
La motorină, Gazprom a avut, de asemenea, cele mai mari preţuri - 4,64 lei pe litru (media pe august), în timp ce dieselul cel mai ieftin a fost în reţeaua Petrom - 4,55 lei pe litru.
"Datele Oil Bulletin (publicaţia de profil a Comisiei Europene - n.r.) arată că în săptămâna 24-31.08.2020 preţurile cu taxe (finale) ale benzinei şi motorinei comercializate în segmentul retail din România erau printre cele mai reduse din UE (locul 2 atât la benzină, cât şi la motorină). În ceea ce priveşte preţurile fără taxe, nivelul din România se situa sub media europeană în cazul ambelor produse (-10% faţă de media UE la benzină şi -5,4% la motorină)", arată specialiştii Consiliului Concurenţei.
În ceea ce priveşte consumul de carburanţi, în luna august 2020, segmentul de retail de benzină a înregistrat o creştere semnificativă, de circa 31%, comparativ cu luna anterioară, în timp ce consumul de motorină s-a majorat cu aproximativ 26%.
"Cu toate acestea, se poate vedea, pentru august 2020, un consum de benzină mai redus cu circa 5% faţă de media vânzărilor din luna august din perioada 2017-2019, în timp ce consumul de motorină a fost cu circa 4% mai mare, comparând aceleaşi perioade", precizează experţii Consiliului.
Aceştia au avut ca sursă datele obţinute în cadrul investigaţiei sectoriale pentru anii 2017 şi 2018, precum şi informaţii primite de la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri privind consumul pentru anii 2019 şi 2020.
În luna august 2020, aplicaţia Monitorul preţurilor carburanţilor a înregistrat 6,2 milioane de căutări, din care 18% au fost pentru benzină standard, 18% pentru motorină standard, 17% benzină premium, 17% motorină premium, 16% GPL şi 14% încărcare electrică.
Platforma online "Monitorul preţurilor carburanţilor" a fost lansată în vara anului trecut de Consiliul Concurenţei şi permite consumatorilor să afle preţurile practicate de către marile reţele de distribuţie a carburanţilor auto. Principalul scop al aplicaţiei este creşterea concurenţei pe piaţa carburanţilor şi ieftinirea produselor.
Mai multe despre:
#carburanti#Consiliul Concurentei#Monitorul preturilor#motorina#preturi la benzina
Pe acelasi subiect: