Salata verde, leguma anului in Romania! Cultivatorii scot si 10.000 de euro la hectar. VIDEO
Daca tot nu avem cartofi, varza si fasole, macar vom manca salata pe saturate. Aceasta este leguma anului, care a umplut de bani peste 8.000 de cultivatori. Cei mai harnici scot si 10.000 de euro la hectar. Din pacate, putini mai cultiva soiurile romanesti: "Marilena" sau "Silvia" si s-au orientat catre: "Eisberg" sau "Verona".
O felie de salata Lolo Rosso ajunge sa coste la restaurant aproape cat o salata intreaga. Este frustrant, spun cultivatorii: reprezinta o zecime din intregul sandwich.
Adrian Ivan stie ca italienii sunt in stare sa manance salata verde sub orice forma. Asa ca, langa Peris, omul nostru este intr-o continua cautare a excelentei. Un partener din Italia ii livreaza samanta din care creste "Radicchio". Soiul seamana cu varza rosie si are gust amarui.
"Radicchio di Treviso" a rezistat cu brio iarna trecuta, la -30 de grade Celsius. Romanul o scoate cu tot cu radacina, o asaza in vase cu apa si in doua saptamani o vinde. Delicatesa suprema este, insa, "Castelfranco". Seamana cu un trandafir si i-a cucerit pe bucatarii din toata lumea. Samanta ii asigura intre 7 si 15 tone de Treviso, Verona si Mantova inclusiv iarna. Cu un pret de 2-3 euro pe kilogram, profitul este de 10.000 la hectar.
Mai nimic, comparativ cu ce reuseste managerul unei fabrici de ambalare, unde ajung sute de tone. Pana sa mearga in restaurante, Eisberg ingheata de frig. "In doua saptamani o sa avem aceeasi calitate de la Adunatii Copaceni", spune Lucian Trofin, managerul fabricii.
Directorul le plateste furnizorilor din tara intre 1,9 si 2,3 lei pentru un kilogram de salata. Dupa ce o spala, o vinde in supermarket cu 7 lei punga de 150 de grame.
Pana si unele lanturi de fast-food prepara sandwich-urile cu Eisberg de la Peris si Adunatii Copaceni. "Vrem sa le oferim clientilor nostri un echilibru intre proteine si legume", a declarat Gina Stancu, directoarea unei retele de magazine.
"Tendinta e clara, restaurantele cer", spune la randul sau Radu Timofte, consilier in Ministerul Agriculturii.
Asa ca, in loc de buruieni, romanii harnici ar putea aclimatiza niste soiuri de salata verde, ca tot avem 3 milioane de hectare de parloaga.