Pretul graului explodeaza pe pietele externe. Cat vor castiga fermierii romani?
Din cauza secetei din Rusia, graul s-a scumpit cu 60% la bursele straine. Producatorii autohtoni asteapta sa incaseze aproape un miliard de euro. Cresterea preturilor la circa 200 de euro/tona de grau pe pietele internationale din cauza secetei devastatoare din Rusia, Ucraina si Kazahstan, dar mai ales recolta relativ buna de anul acesta ar putea ridica veniturile agricultorilor care au mizat pe productia de grau la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani.
Pretul graului, a carui recoltare se va incheia saptamana aceasta in Romania, a inregistrat unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere din ultimii 50 de ani, cu 62% de la inceputul lunii iunie pana in prezent.
Seceta din Rusia, care are o cota de circa 8% din productia mondiala de grau, a alimentat temerile potrivit carora intregul mapamond s-ar putea confrunta cu o penurie de grau, conform ziarelor occidentale, unde evolutia pretului graului este pe larg relatata in aceasta perioada.
Aflata in top 20 al celor mai mari producatori mondiali de grau, Romania este anul acesta pe pozitia de a beneficia de preturile inalte.
La un pret estimat intre 150 de euro si 200 de euro/tona, cu care se tranzactioneaza graul imediat dupa recoltare pe piata locala si la export, incasarile producatorilor se pot situa anul acesta intre 750 de milioane de euro si un miliard de euro pentru o productie totala de circa 5 milioane de tone de grau.
Continuarea acestui material o gasesti in Ziarul Financiar.