Salariu de tractorist: 14.000 lei/luna. Soferii trebuie sa aiba cunostinte speciale si conduc utilaje computerizate
Tractoristii angajati in Arad au ajuns sa castige pana la 14.000 de lei pe luna, cel mai mic salariu fiind de 4.000 de lei, dupa ce patronii au cumparat utilaje computerizate, astfel ca persoanele care le conduc au cunostinte speciale, dar si responsabilitati foarte mari pentru a evita avarii.
In judetul Arad, unde in 2014 salariul mediu era de 1.528 de lei, una dintre cele mai bine platite meserii este cea de tractorist, pentru ca de cativa ani aceasta nu mai presupune doar manevrarea utilajului, ci si cunostinte speciale, in conditiile in care noile echipamente folosite in agricultura sunt computerizate, scrie Mediafax.
Tractoristii castiga de la 3.000 de lei pe luna, daca lucreaza pe utilaje vechi, pana la 14.000 de lei pe luna, daca opereaza combine sau alte utilaje agricole computerizate.
Managerul Combinatului Agroindustrial Curtici (CAI), Dimitrie Musca, spune ca aproape toate utilajele au fost schimbate in ultimii ani, investitiile ajungand la 10 milioane de euro. Astfel, unele combine costa 400.000 – 500.000 de euro, motiv pentru care cei care le opereaza sunt platiti foarte bine.
”Nu poti da pe mana unui om un echipament atat de scump fara sa nu-l platesti pe masura. Responsabilitatile sunt foarte mari, dar acesti angajati au si cunostinte speciale. Sunt adevarati profesionisti, care pot opera utilaje complet computerizate. E greu sa-i mai numim in ziua de astazi tractoristi”, a declarat Musca, care conduce cel mai mare combinat agricol din vestul tarii.
El spune ca salariul mediu incasat de catre cei 40 de tractoristi pe care ii are este de 6.000 de lei, insa sunt cativa angajati care castiga 12.000 - 14.000 de lei. Cel mai mic salariu este castigat de tractoristi care opereaza utilaje mai putin scumpe, ei primind in mana in fiecare luna 4.000 de lei.
”Acesti oameni isi merita banii pentru ca lucreaza cel putin 12 ore pe zi. Oricum, noi ne-am permis, in ultimii ani, sa lucram cu personal restrans, datorita dotarilor pe care le avem. Lucram in fiecare zi sute de hectare de teren”, a declarat Musca.
El a adaugat ca prefera sa plateasca salarii mari decat sa piarda angajati calificati, pe care i-a pregatit in ultimii ani.
Anul trecut, cifra de afaceri a grupului de firme manageriat a fost de aproximativ 45 de milioame de euro, din care 20 de milioane reprezinta cifra de afacere a CAI Curtici. In 2014, firmele conduse de Musca au livrat pe piata romaneasca peste 60.000 de tone de cereale, cea mai mare productie fiind la porumb, respectiv aproape 40.000 de tone, productia la hectar fiind de 12.800 de kilograme de porumb.
Mai multe despre:
#salarii#agricultura
Pe acelasi subiect: