Agricultura ca-n Evul Mediu. Mai mult de jumatate dintre micii fermieri vor sa renunte la pamant, pentru ca nu recupereaza banii investiti
Mai mult de jumatate dintre romanii care detin sub 5 hectare de teren agricol vor sa vanda sau sa dea in arenda pamantul pentru ca nu isi recupereaza banii investiti in culturile agricole din cauza majorarilor din ultimii ani ale preturilor la motorina, seminte si pesticide, potrivit patronatelor.
"In agricultura au inceput sa mearga lucurile din ce in ce mai prost in ultimii trei ani. Au crescut preturile la input-uri, iar preturile produselor agricole au scazut. Din aceste motive, oamenii incep sa renunte la pamant, incercand fie sa il vanda, fie sa il dea in arenda", a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), potrivit Mediafax.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma in aprilie ca in Romania exista peste 700.000 de fermieri care au intre 1 si 5 hectare si care detin o suprafata de 35-40% din suprafata agricola nationala.
"Romanii vor sa renunte la terenurile agricole. Fenomenul a luat amploare in ultimii ani, mai ales in aceasta toamna", a mai spus Baciu.
O mare parte dintre fermierii romani au imbatranit, iar foarte putini dintre urmasii lor se mai ocupa de agricultura, a aratat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR).
El crede ca sprijinul acordat de stat tinerilor fermieri este mult prea mic si nu ii incurajeaza pe acestia sa se ocupe de agricultura.
"Inca nu exista un sprijin real pentru infiintarea fermelor. Cu ce primesc ei, 15-20.000 de euro, ce poti cumpara? O roata de tractor? Ar trebui ca sprijinul sa treaca de 150.000 de euro, iar tinerii fermieri sa poata avea acces la credite", a mai spus Matei.
Acesta a afirmat ca in ultimii trei ani au crescut foarte mult preturile la motorina, seminte, erbicide, pesticide si ingrasaminte. In acelasti timp, pretul produselor agricole a scazut in utlimii trei ani cu aproape 50%. Potrivit lui Matei, kilogramul de grau se vindea in urma cu trei ani cu 1,1 lei, iar acum a ajuns la 0,5 lei, porumbul costa 0,7-0,8 lei, iar acum s-a ieftinit la sub 0,5 lei, iar pretul unui kilogram de floarea soarelui a scazut de la 1,3-1,6 lei la 0,8-0,9 lei.
"S-a ajuns, in aceste conditii, ca un fermier sa cheltuiasca 3.000 de lei pe un hectar de teren, iar productia sa n-o poata vinde cu mai mult de 2.000 de lei. Deci ies in pierdere. Din acest motiv, mai mult de jumatate dintre romanii care au sub 5 hectare de teren vor sa renunte la pamant", a adaugat oficialul federatiei.
Romania are o suprafata agricola de aproape 14 milioane de hectare, dintre care aproximativ 9 milioane sunt terenuri arabile.
Pe acelasi subiect: