România își vinde pământul cel mai ieftin din UE. Statisticile arată că străinii deţin 40% din suprafaţa arabilă a țării
Teren, agricultura
Olanda a avut în anul 2016 cele mai ridicat preţ din Uniunea Europeană la achiziţionarea unui hectar de teren arabil (63.000 euro), în timp ce România este ţara cu cel mai ieftin teren arabil (în medie - 1.958 euro), arată datele publicate miercuri de Eurostat.
Preţul terenului arabil în fiecare regiune din Olanda este mai ridicat decât nivelul mediu din toate celelalte state membre ale UE, potrivit Agerpres.
Însă, în rândul regiunilor UE pentru care sunt disponibile datele pe 2016, cel mai scump hectar de teren arabil a fost în regiunea Liguria din Italia (în medie - 108.000 euro), iar cel mai ieftin în regiunea Yugozapaden din Bulgaria (în medie - 1.165 euro).
În perioada 2011 - 2016, cea mai mare creştere a preţurilor terenurilor arabile s-a înregistrat în Cehia, Lituania, Estonia, Letonia şi Ungaria.
Nu tot terenul din UE este deţinut de fermieri care lucrează pământul, mulţi îl arendează. Cea mai scumpă este arendarea unui hectar de teren arabil în Olanda (în medie - 791 euro pe an) şi cea mai ieftină în Letonia (în medie - 46 euro pe an). Datele pentru Belgia, Germania, Grecia, Italia, Cipru, Malta, Portugalia şi România nu sunt disponibile.
Îngrijorător este și faptul că România este țara din UE care a vândut și cel mai mult teren agricol străinilor. Fenomenul este văzut drept îngrijorător chiar de Comisia Europeană, care a comandat un studiu în acest sens unui institut de cercetare olandez.
Străinii, stăpâni pe 40% din terenul agricol din România. Avertismentul Comisiei Europene pe www.incont.ro
Cele mai recente statistici arată că străinii deţin 40% din suprafaţa arabilă de la noi. Este vorba despre aproximativ 5,3 milioane de hectare. Cifra este verificată de cei din Ministerul Agriculturii.
Numai la Constanţa, de exemplu, au 30% din pământurile pe care se face agricultură. Cercetătorii olandezi dau exemplul unui mare holding din localitatea Nuntaşi, judeţul Constanţa. Libanezii deţin 65.000 de hecare de teren agricol. Dacă am lipi toate terenurile, vorbim de o suprafață mai mare decât Insula Mare a Brăilei.
În timp ce libanezii deţin peste 65.000 de hectare de teren arabil, prin comparaţie, în Germania, cea mai mare firmă agricolă dispune doar de 38.000.
Potrivit studiului comandat de Comisia Europeană, firmele care au suprafeţe uriaşe de teren reprezintă o ameninţare pentru agricultură familială şi pentru economia locală.
Mai multe despre:
#teren agricol#agricultura
Pe acelasi subiect: