Beijingul devine stăpân peste întreaga lume. Achizițiile de terenuri ale Chinei în străinătate și investițiile în agricultură au explodat
Teren, agricultura
Cu populaţia sa numeroasă, suprafaţa de terenuri agricole limitată şi un consum în creştere de carne, China şi-a înmulţit achiziţiile de terenuri agricole în străinătate, iar în prezent este interesată de grâul francez, informează AFP, preluată de Agerpres.
China deţine o cincime din populaţia mondială şi mai puţin de 10% din terenurile arabile. Pentru a complica şi mai mult această ecuaţie, se adaugă o poluare endemică, exces de îngrăşăminte, urbanizarea şi modificările climatice care contribuie şi mai mult la reducerea suprafeţelor agricole şi a productivităţii lor.
În plus, apariţia unei clase mijlocii care stimulează consumul de carne reprezintă o modificare alimentară majoră care obligă China să importe mai multă soia şi porumb pentru a-şi hrăni şeptelul.
În acest context, investiţiile chineze în agricultura din străinătate au explodat. Incluzând şi activităţile în sectorul construcţiilor agricole, aceste investiţii se ridică la cel puţin 94 miliarde de dolari după 2010, din care aproape jumătate numai în ultimii doi ani, potrivit datelor furnizate de două asociaţii americane - American Enterprise Institute şi Heritage Foundation.
Însă, în cazul în care unele ţări interzic achiziţionarea de terenuri de către investitorii străini, numeroase alte state sunt vizate de China, în special în Asia de sud-est, în America Latină sau Africa, susţine Land Matrix, o bază de date independentă.
Câmpuri de cereale sau soia, culturi de fructe sau crescătorii de animale în Argentina, Chile, Brazilia, Mozambic Nigeria, Zimbabwe, Cambodgia sau Laos, activităţile companiilor chineze, de stat sau private, se întind pe tot globul.
Începând din 2012 cercetătorii au numărat proiecte chineze care acoperă o suprafaţă de nouă milioane de hectare în ţările în curs de dezvoltare. Însă, de câţiva ani, atenţia Chinei pare să se fi îndreptat spre Australia, SUA şi Europa.
În Australia, cel mai mare ranch din lume a trecut sub pavilion chinez în 2016, cumpărat de promotorul imobiliar Shanghai CRED asociat cu un grup din Australia. Ferma S. Kidman & Co deţine 185.000 de capete de vită şi controlează 2,5% din terenurile agricole din Australia. Aceasta după ce, în 2012, autorităţile australiene au aprobat preluarea celei mai mare ferme de bumbac de grupul chinez Shandong Ruyi.
În paralel, marile companii agroalimentare chineze Bright Food, Yili şi Pengxin au cumpărat mai multe zeci de ferme de vaci cu lapte şi fabrici de procesare din Noua Zeelandă.
În 2013, informaţiile potrivit cărora Ucraina, un important producător de grâu, va închiria o suprafaţă de trei milioane de hectare unui grup chinez au generat o polemică aprinsă, pentru ca ulterior să fie dezminţite de oficialii ucraineni.
În domeniul cărnii, cel mai mare producător american de hot dog, Smithfield Foods, a fost cumpărat de grupul chinez Shuanghui, care a dobândit astfel acces la terenurile agricole din SUA.
În Franţa, ţară în care miliardarii chinezi au achiziţionat numeroase podgorii celebre, anumite achiziţii se petrec sub radarul autorităţilor care au aflat cu întârziere preluarea de către o companie chineză a unei suprafeţe de 1.700 de hectare de terenuri cerealiere în regiunea Berry din centrul Franţei.
În aceste condiţii, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat joi aplicarea pe viitor a unor 'bariere de reglementare' privind cumpărarea de terenuri agricole de către străini în Franţa.
Pe acelasi subiect: