Produsele romanesti, tinta unor sabotaje alimentare. Cine are interese sa denigreze producatorii autohtoni
Alimentele romanesti au fost atacate in ultimele doua luni din toate directiile. Asta in timp ce autoritatile au demonstrat de fiecare data ca hrana de pe raft e arhicontrolata si buna pentru consum. In lipsa unor vinovati, premierul Victor Ponta a lansat ipoteza unor atacuri venite din afara, dinspre companii straine. Despre interesele celor care vor sa patrunda pe piata romaneasca vorbesc si patronatele. Acestea ne indeamna sa mancam romaneste, pentru ca produsele noastre sunt de calitate.
Premierul Victor Ponta nu exclude ca aceste loviturile care au pus la pamant industria alimentara romaneasca sa fie bine gandite. "Exista o multime de interese, nu doar din exterior, ci si din interior. Vorbesc despre importatori care prefera sa importa decat sa le cunmpere de la producatorii nostri", scrie premierul.
Puternic afectata de scandalul aflatoxinei, industria laptelui a suferit mari pierderi in ultima luna. Cu toate ca doar 0,19% din productia zilnica de lapte a fost depistata cu nereguli, cumparatorii au ocolit la inceputul scandalului rafturile cu lapte. S-au inregistrat pierderi zilnice de 2, 8 milioane (2 839.560) de lei.
"A fost o fisura prin care puteau patrunde producatori din comunitatea europeana si nu numai, atunci in primele zile. Comerciantii ca sa se protejeze au preferat sa ia produs finit, de la furnizorii din strainatate. Germanie, Cehia, Polonia, Slovenia si Ungaria", explica Dorin Cojocaru, APRIL.
Daca vorbim de carnea de curcan, acuzatiile venite din partea Germaniei, s-au dovedit a fi nefondate. Romania nu a dat carne cu antibiotice! Cu toate acestea vanzarile au scazut cu 50 la suta. Asta dupa ce in ultimii ani, carnea de curcan a inceput sa "prinda aripi" in special spre Germania. Cifrele ajungand la aproape 20 de milioane de euro in primele 10 luni ale anului trecut.
Si din scandalul carnii de cal am iesit sifonati, cu toate ca s-a demonstrat clar ca Romania nu a exportat ne de cal in loc de carne de vita. Aici exporturile s-au redus la zero. Daca nu isi revin ar insemna pierderi de aproape 40 de milioane de euro.
"Orice conflict, fie el si comercial, ii face pe cei bogati mai bogati si pe cei saraci, mai saraci. /Romania este, din pacate, in tabara celor care au pierdut, nu in a celor care au castigat", potrivit Alex Jurconi, presedintele pro Agro.
Patronatele isi pun speranta in consumatorul roman si spun ca acesta trebuie sa fie sigur ca producatorii romani ii ofera produse de incerdere.