Ne batem joc de fondurile europene! Mii de tone de faina si zahar zac nedistribuite!
Noi si-n vremuri grele ne batem joc de programele cu fonduri europene. Mii de tone de faina si zahar primite de la Uniune pentru cei mai nevoiasi zac nedistribuite in toata tara. Statul incearca acum sa scape de ele, dar nu face decat sa-i invrajbeasca pe oameni. Sunt acceptati, mai nou, si somerii cu indemnizatii mari, nu si pensionarii cu venituri mai mari de 400 de lei. Cum de ce? Primii sunt toti in putere si pot merge personal sa le ridice.
Uniunea a spus ca ne ajuta anual cu stocuri comunitare si a lasat statul roman sa decida cine si cum beneficiaza de ele. In 2009, s-a facut o lista nationala cu aproape 3 milioane de oameni: pensionarii cu venit mai mic de 400 de lei lunar, persoanele cu handicap, cei cu venit minim garantat si doar somerii care n-au primit indemnizatie pana la 1 septembrie. Si inca o conditie: sa poata veni singuri sa le ridice. In Bucuresti, s-au trimis 1.100 de tone, pentru 90.000 de oameni. Cate 13 kilograme de faina si 5 de zahar fiecare.
De atunci, munti de faina alba, care ar trebui sa ajunga la persoane defavorizate, zac in depozite. Intr-unul singur sunt peste 300 de tone, care asigura necesarul pentru 25.000 de oameni. In Bucuresti, cu greu se distribuie cel mult 5 tone pe zi!
Cu stocuri uriase pe cap si faina ce expira in aprilie, autoritatile s-au grabit sa gaseasca doritori. "Am gasit solutia sa primeasca si somerii de pe liste suplimentare, asa ca invitam toti somerii sa vina sa ridice faina si zaharul", spune Cosmina Simean, director Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti.
Batranii considera insa ca ajutoarele trebuie sa ajunga la oamenii intr-adevar nevoiasi. Acum beneficiaza si cei fara serviciu de o luna si indemnizatie mare, care au fost surprinsi de aceasta pomana.
Situatii similare sunt si la Brasov sau Craiova. Oficialii din Ministerul Muncii si coordonatorul programului n-au comentat ceea se intampla. Oricum, in multe zone, programul a pornit cu probleme. La Popesti-Leordeni, in septembrie, stocurile nedistribuite ajungeau hrana sobolanilor.