Blestemul pamantului. Desi fermierii au facut productie record de grau, preturile sunt atat de mici, incat nu-si scot nici investitia initiala
Bucuria fermierilor pentru recolta bogata din acest an nu a durat mult. Pretul graului este atat de mic, incat nu-si vor recupera nici cheltuielile. Agricultorii spun ca marile companii s-ar fi inteles sa le cumpere granele cu bani putini.
Si Consiliul Concurentei declara ca sunt informatii, cum ca anumite firme ar fi facut intelegeri ilegale, asa ca a trimis inspectorii in control.
Producatorii de grau sustin ca, desi pamantul a fost bogat, nu vor castiga mare lucru, pentru ca nu reusesc sa acopere decat 80% din investitii.
Daca anul trecut graul se vindea cu pana la 1,2 lei, in 2013, au primit doar 60 de bani pe kilogram.
Asa ca asociatiile agricole ii indeamna pe producatori sa faca tot posibilul sa nu cada in plasa marilor companii si sa nu vanda graul in aceasta perioada.
Fermierii sustin ca pretul atat de mic ii va indemna pe multi sa vanda pe piata neagra. "Sa vindem mai mergem in targuri, la particulari asa, prin sate. Scoatem un pret mai bun, dublu aproape decat prin intermediari", spune Matei Gheorghe, fermier.
Graul s-a ieftinit si in alte tari, insa nu atat de mult ca la noi. Productia bogata de cereale a scazut pretul in toata Europa. Numai ca, in timp ce in alte tari din Uniune graul s-a ieftinit fata de anul trecut cu aproximativ 10%, in Romania pretul a scazut cu mai bine de 30%.
Consiliul Concurentei a inceput deja controale la 10 mari operatori din tara care achizitioneaza cereale. Inspectorii au ridicat acte pentru a verifica daca avem de-a face cu un cartel, adica o actiune ilegala.
"Cautam sa vedem o comunicare intre firmele astea, intelegeri intre ele privind pretul pe care il ofera. Avem destule suspiciuni ca am putea avea de-a face cu o intelegere ilegale, anticoncurentiala intre acesti mari operatori economici", declara Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Daca se va dovedi ca a existat o intelegere intre marii operatori, companiile vor fi amendate cu 10% din cifra de afaceri, adica milioane de euro.
Mai multe despre:
#cereale#agricultura
Pe acelasi subiect: