Romania are sanse sa redevina granarul Europei: productie record de cereale in 2013. Paradoxal, fermierii nu au unde sa le depoziteze
UPDATE: Dupa ce anul trecut blestemul secetei a ruinat productia, avem acum cea mai buna recolta de cereale din ultimii opt ani. Cele mai bune cifre se inregistreaza deocamdatala grau. Cu belsugul de acum am putea face paine de-ajuns pana in 2016. Paradoxal insa, fermierii nu au unde sa depoziteze atatea cereale, asa ca in unele zone preturile aproape s-au injumatatit fata de anul trecut. Iar multi agricultori se plang ca nu isi vor acoperi nici macar costurile de productie.
Productia de grau si secara din acest an totalizeaza 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani si a doua din ultimii 43 de ani, a anuntat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Anul acesta am avut o productie record de grau si secara, cea mai mare din ultimii opt ani si a doua din ultimii 43 de ani. Nu stam rau nici din punct de vedere al calitatii, dar cantitatea de grau pentru panificatie este mai mica decat cea dintr-un an de seceta (cum a fost 2012 - n.r). Nu sunt scaderi dramatice", a declarat ministrul Constantin.
El a precizat insa ca nu vor fi necesare importuri de grau pentru panificatie si exista cantitati si pentru export.
Referitor la pret, Daniel Constantin a aratat ca acesta este dat de piata.
"Cand productia este mica, pretul este mare, cand productia este mare, pretul este mic", a afirmat ministrul Agriculturii, adaugand ca pretul de interventie nu ii ajuta pe fermieri, pentru ca este mai mic comparativ cu cel din piata.
Fata de anul trecut, productia de grau si secara a crescut cu 37%. Suprafata cultivata a fost de 2 milioane de hectare, similara celei din 2012, dar cu un randament de 3.472 kg la hectar, fata de 2.650 kg la hectar in 2012.
O productie record a fost inregistrata si la orz si orzoaica, precum si la ovaz si rapita. Astfel, la orz si orzoaica productia s-a situat la 1,5 milioane tone, cea mai mare din ultimii 23 de ani, cea de ovaz a fost de 362.137 tone, iar cea de rapita de 647.811 tone, de circa 6 ori mai mare fata de cea de anul trecut.
Cresterile de productie au fost favorizate de vreme, dar si de subventiile cuvenite agricultorilor, alocate mai devreme decat in anii anteriori si de sprijinul acordat de autoritati pentru irigatii.