Agricultorii din UE cer Comisiei aproape jumatate de miliard de euro, pentru a compensa pierderile cauzate de embargoul rus
Legume si fructe
Mai multe state din UE, intre care si Romania, au anuntat ca s-au aliat luni la Bruxelles pentru a garanta ca Uniunea Europeana (UE) va putea dispune in 2015 de suficiente fonduri pentru a ajuta agricultorii afectati de embargul impus de Rusia sau alte crize posibile, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Aceasta mobilizare, printr-o declaratie comuna prezentata luni intr-o reuniune ministeriala la Bruxelles, vizeaza sa impiedice Comisia Europeana (CE) sa reduca la minimum fondurile disponibile, asa cum a anuntat ca intentioneaza la jumatatea lui octombrie.
Cei 21 de semnatari, inclusiv ministrii polonez, irlandez si spaniol, au transmis un "semnal foarte clar Comisiei", a subliniat omologul lor francez Stéphane Le Foll.
"Nu este posibil sa se accepte un sistem in care, intr-un final, agricultorii ar putea sa piarda" din cauza preturilor in scadere, provocate "de embargoul rus si unei diminuari a ajutoarelor", a subliniat el.
Acest conflict intre state si Comisie ar putea sa fie solutionat in cadrul negocierilor bugetului anual, care urmeaza sa fie incheiate pe 17 noiembrie, potrivit unei surse europene.
"Cele 21 de tari au cu ce sa blocheze" negocierile privind bugetul european pentru 2015, in cazul in care nu obtin satisfactie, a avertizat Le Foll. Cu atat mai mult, a adaugat el, cu cat ministrii german si italian si-au exprimat sustinerea, chiar daca nu au semnat declaratia comuna.
Batalia vizeaza 450 de milioane de euro prevazuti in principiu pentru cheltuieli in Agricultura, pe care cele 21 de state vor sa poata conta in 2015 pentru a asigura finantarea celor 344 de milioane de euro reprezentand ajutoare deja anuntate la sfarsitul lui august si altor eventuale masuri de sustinere adoptate intre timp.
Noua Politica Agricola Comuna (PAC) prevede, in plus, o "rezerva de criza" care poate sa fie mobilizata in fiecare an, de pana la 430 de milioane de euro, insa in schimbul taierii cu 1% a subventiilor curente acordate agricultorilor europeni.
Comisia doreste sa foloseasca cele 450 de milioane de euro pentru a acoperi toate gaurile din bugetul pe 2014. Ea propune mobilizarea tuturor ajutoarelor exceptionale sectoriale intr-o singura rezerva de criza.
"Rezerva de criza pentru agricultura este necesar sa fie pastrata, pentru a ne mentine capacitatea de reactie in 2015 in cazul aprofundarii dificultatilor cu care se confrunta filierele sau al unei noi crize", se subliniaza in declaratia comuna.
Textul este semnat si de catre ministrii austriac, belgian, bulgar, croat, cipriot, ceh, finlandez, grec, ungur, luxemburghez, portughez, roman, slovac, sloven si ai celor trei tari state baltice.
Pe acelasi subiect: