Administrațiile locale fac profit de pe urma fostelor sere lăsate în paragină. Cu cât vând legumele și florile
Fostele sere lăsate în paragină pot redeveni productive. Condiţia este ca administratorii, de regulă autorităţile locale, să facă proiecte care nici măcar nu cer mari investiţii.
La Târgu Mureş, oamenii îşi pot cumpara mult mai ieftin flori sădite şi recoltate de peisagiştii oraşului. Iar la Baia Mare au ajuns pe piaţă legume crescute în serele primăriei.
La Baia Mare, florile crescute în serele primăriei, care nu înfrumuseţează bulevardele, se scot la vânzare.
Doi tineri urmează să se căsătorească la finalul acestei luni şi vrând să facă economie au decis să apeleze la magazinul primăriei.
”Preţurile sunt accesibile pentru orice buzunar. O garoafă 1,5 lei, frezii 2,5 lei”, spun clienții.
“Vorbim de un profit de zeci de mii de lei, nu e senzațional de mare, dar e util să punem la dispoziţia cetăţenilor, având în vedere că există un surplus de material săditor”, spune Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare.
Şi la Târgu Mureş, administraţia va scoate în acest an cel puţin 18 tone de legume, din serele proprii.
”Suntem în perioada de recoltare, roşia se pretează pentru consumul proaspăt sau pentru suc de roşii. Pe o plantă avem în jur de 4 kilograme deocamdată”, a explicat Maria Moldovan, inginer.
Legumele cresc pe o suprafață de 5 mii de metri pătrați. O seră de castraveţi, două de roşii şi încă una mixtă, de gogoşari şi ardei, produse pe un sol sănătos, fără îngrăşăminte chimice.
”Investiţia a fost una minimă, am avut cheltuielile stricte de achiziţionarea de seminţe de legume. Noi livrăm la preţ de producţie destul de scăzută, că nu am avut cheltuieli foarte mari de aceea şi preţul este mai mic faţă de preţul pieţei”, explică Eugen Ruja, director adjunct sere.
1,50 lei costă kilogramul de castraveţi şi 3 lei cel de roşii, la o tarabă din centrul oraşului Târgu Mureş, punctul de desfacere al serei.
Pe acelasi subiect: