In piata, un arhitect cere intre 8 si 10 euro pentru un metru patrat de constructie. Costurile sar insa de cateva mii de euro daca omul isi doreste o vila care sa iasa din anonimat.

Pentru cei care abia au strans banii de o casuta, cativa politicieni vin cu o solutie imprumutata din Polonia.

"Orice cetatean ce detine in proprietate sau in concesiune un teren de minim 400 de metri patrati si opteaza pentru una dintre variantele propuse de Guvern prin MDRT sa nu mai fie obligati sa obtina autorizatie de construire", spune Petru Calian, deputat PD-L.

Practic, romanii vor accesa site-ul Ministerului Dezvoltarii, unde vor gasi proiectele-tip, pe care le pot descarca gratuit. Tot Ministerul va emite normele tehnice de constructie, in functie de zona si de specificul solului.

Cum era de asteptat, arhitectii sunt impotriva ideii.

"Absurda, revoltatoare, ilogica, fara similitudini in tarile civilizate. Ma gandesc acum daca nu cumva in casele acelea tip o sa avem si aceleasi carti in biblioteca", spune Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.

Acum un arhitect isi asuma raspunderea pentru constructie, insa pe viitor nu se stie cine va garanta ca locuinta este solida, durabila si respecta normele in vigoare.