"Tendinta de scadere a preturilor se va apropia de punctul terminus in cursul anului curent, cand piata se va stabiliza. In prima jumatate a anului va continua scaderea preturilor, dar intr-un ritm redus, de o cifra, dupa aceea urmand o stabilizare", a declarat directorul de evaluare companii al firmei Darian, Adrian Popa Bochis, citat de Mediafax.

Reprezentantii Darian estimeaza pentru acest an continuarea executarilor silite, care, dublata de relaxarea conditiilor de finantare, ar putea duce la inlesnirea tranzactionarii acestor imobile.

Lichidarea unor garantii imobiliare ale creditelor neperformante, fapt care va permite fondurilor de investitii sa cumpere aceste credite neperformante la pachet, va fi alt fenomen care va aparea pe piata in acest an.

Darian a realizat si in acest an un studiu al pietei imobiliare in 27 de orase din tara, pe baza preturilor de tranzactionare a locuintelor, care a relevat o scadere medie a costurilor de vanzare-cumparare de 10% atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi, in 2010 fata de 2009.

In aceste conditii, pretul mediu la apartamentele vechi se situeaza in jurul valorii de 774 euro pe metru patrat, iar la noi la 846 euro pe metru patrat.

Pe piata locuintelor vechi, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu 1, 2 si 3 camere, cu 11%, iar pentru cele cu patru camere scaderile au fost in medie de 10%. Chiriile pe acest segment au avut acelasi trend descrescator, scaderea fiind de 12% in 2010.

Dintre cele 27 de orase analizate, cea mai mare scadere de pret s-a inregistrat la Satu Mare (-18,5%), iar cea mai mica la Arad (-2,6%), in schimb chiriile cel mai mult s-au redus in Bucuresti (32,2%) si cel mai putin la Targu Mures (-2,6%).