Volumul investiţiilor imobiliare în România va depăşi 1,1 miliarde de euro, în 2020. Capitala ar putea atrage peste 80% din total
Cladire de birouri
Volumul investiţiilor imobiliare în România va depăşi 1,1 miliarde de euro, în 2020, peste 700 de milioane de euro din total reprezentând contracte deja semnate sau în proces de verificare (due dilligence), arată o analiză JLL România.
La nivel comparativ, valoarea tranzacţiilor imobiliare înregistrate în 2019, la nivel naţional, s-a ridicat la 683 de milioane de euro, sub estimările iniţiale.
"În ultima perioadă am reuşit să convingem tot mai mulţi investitori internaţionali să se uite la România şi acest lucru s-a materializat, pe de o parte, printr-un volum ridicat de tranzacţii care au fost securizate deja şi care urmează să fie finalizate în perioada următoare. În total, tranzacţii de peste 700 de milioane de euro sunt în faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul să depăşească 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor şase ani", a declarat Andrei Văcaru, şef al Capital Markets JLL România.
În acest context al dezvoltării pieţei imobiliare, birourile din Bucureşti vor reprezenta cele mai lichide active în 2020, susţin analiştii. Potrivit acestora, Capitala ar putea atrage peste 80% din volumul total de investiţii, faţă de 48%, anul trecut.
"În 2020, clădirile de birouri vor reprezenta cea mai lichidă clasă de active imobiliare. Mai mult, ne aşteptăm la o creştere a ponderii în total tranzacţii spre 80%, de la 60% anul trecut. De remarcat, evoluţia sectorului hotelier, care devine din ce în ce mai activ şi unde ne aşteptăm şi în 2020 la noi tranzacţii, în contextul în care, în ultimii trei ani, au fost închise nu mai puţin de 11 vânzări de hoteluri, atât în Bucureşti, cât şi în oraşele secundare", se menţionează în analiza de piaţă.
Anul trecut, compania de consultanţă imobiliară JLL a fost implicată în tranzacţii de peste 325 de milioane de euro. Cele mai importante proiecte în care JLL a furnizat servicii de consultanţă, în 2019, reprezentând vânzătorii au fost: The Office (cea mai mare vânzare a unui proiect de birouri din afara Capitalei), Promenada Târgu Mureş şi vânzarea unei clădiri emblematice din Bucureşti, Palatul Oscar Mausgch (BCR) din Piaţa Universităţii.
La nivel regional, anul 2020 se preconizează a fi unul de referinţă, după ce în 2019 volumul a atins un record absolut, cu aproape 14 miliarde de euro.
Conform analizei, cu peste 55% din totalul tranzacţionat şi pe fondul creşterii activităţii investitorilor din Europa, Polonia şi-a menţinut poziţia dominantă în 2019. Pe poziţia a doua în regiune s-a poziţionat Cehia, cu 22% din total.
Cât priveşte diferenţele dintre sursele de capital în ţările din regiune, specialiştii remarcă faptul că, în timp ce Polonia are foarte puţini investitori locali, iar cei din Europa deţin o cotă de aproximativ 50%, în Ungaria capitalul local a generat 80% din tranzacţii, în timp ce în Cehia acesta a fost de 40%.
JLL este o firmă specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor, dedicate domeniului imobiliar, servicii oferite clienţilor care doresc să obţină valoare adăugată prin deţinerea, închirierea sau investiţiile în proprietăţi imobiliare.
Veniturile anuale globale ale companiei care deţine 300 de sucursale în 80 de ţări şi înglobează circa 92.000 de angajaţi se cifrează la 6,7 miliarde dolari.
Mai multe despre:
#imobiliare#cladiri de birouri
Pe acelasi subiect: