Un mare dezvoltator imobiliar cade: Impact a intrat in insolventa!
Tribunalul Bucuresti a admis joi cererea de deschidere a insolventei Impact Developer & Contractor (IMP), solicitata in luna ianuarie de firma Romconstruct Ploiesti, pentru o datorie de 1,3 milioane lei, insa dezvoltatorul imobiliar va face recurs la decizia instantei, potrivit Mediafax.
"Conform informatiilor transmise de avocatii care au reprezentat compania Impact Developer&Contractor la termenul din data de 8 iulie actiunea formulata de Romconstruct a fost admisa (...) Consideram solutia instantei ca fiind cel putin surprinzatoare, avand in vedere faptul ca Impact nu are o situatie a patrimoniului care sa se caracterizeze prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile", se apara Impact printr-un comunicat transmis luni Bursei de Valori Bucuresti.
Conducerea companiei a anuntat ca va depune, marti, o cerere de recurs la decizia instantei de judecata.
Impact mentioneaza ca are in conturi peste 10 milioane lei, cu mult peste nivelul sumei de 1,3 milioane lei solicitate de Romconstruct ca presupus debit, iar intrarile lunare de cash ale Impact sunt de circa 4 milioane lei.
"Suntem surprinsi sa constatam ca acest lucru nu pare sa fi fost analizat de catre instanta avand in vedere ca, in conformitate cu definitia insolventei din Legea 85/2006, patrimoniul Impact nu este in situatia in care «fondurile banesti disponibile sa fie sub nivelul datoriilor exigibile»", se spune in comunicatul companiei.
Conducerea dezvoltatorului imobiliar afirma ca suma solicitata de Romconstruct constituie obiectul de disputa judiciara in trei dosare din 2010 aflate pe rolul Tribunalului Prahova.
Totodata, Impact mentioneaza ca Romconstruct are datorii de achitat catre ea de peste 16 milioane lei, reprezentand penalitati de intarziere la predarea lucrarilor de constructii cu peste 200 de zile.
Totodata, aproape 1,2 milioane lei reprezinta contravaloarea materialelor si serviciilor achizitionate de firma din Ploiesti, acesta fiind un subcontractor care a lucrat cu materialele furnizate de catre Impact si folosind si alte bunuri puse la dispozitie de Impact.
"Din suma mentionata mai sus (de 1,2 milioane lei - n.r), este deja in curs executarea silita a instrumentelor de plata emise de Romconstruct in valoare totala de 978.017 lei", se mai spune in comunicatul Impact.
Conducerea dezvoltatorului imobiliar afirma ca a reziliat contractele cu Romconstruct intrucat prevederile constractuale nu au fost respectate, unele lucrari au fost de "proasta calitate", dar si pentru ca intarzierile de predare au totalizat peste 200 de zile.
Impact mentioneaza ca in urma acestor situatii a avut daune materiale si imaginea companiei cu beneficiarii a fost alterata.
Reprezentantii dezvoltatorului imobiliar au declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca vor face recurs si in paralel vor solicita Curtii de Apel suspendarea efectelor deciziei Tribunalului Bucuresti.
Astfel, daca pentru suspendarea efectelor deschiderea insolventei decizia ar putea fi primita in termen de doua saptamani, recursul ar putea fi judecat in toamna.
Actiunile companiei vor fi suspendate de la tranzactionare fie pana la primirea unui raspuns favorabil, in cazul solicitarii de suspendare a deciziei de deschidere a procedurii de insolventa, fie pana la aprobarea planului de reorganizare, "daca se va ajunge acolo", potrivit reprezentantilor companiei.
Intrebati de ce nu au cerut insolventa Romconstruct, in conditiile in care Impact sustine ca are de recuperat o suma mult mai mare, reprezentii dezvoltatorului au afirmat ca societatea de constructii are deja alte procese similare, iar o asemenea solicitare ar fi ingreunat primirea banilor.
"Aceasta masura de a cere insolventa cuiva nu inseamna ca iti incasezi banii", a afirmat Carmen Sandulescu, directorul financiar si actionar al companiei.
Ea a adaugat ca eventualele prejudicii cauzate Impact de deschiderea insolventei sunt dificil de cuantificat si depind de durata procedurilor.
Sandulescu a adaugat ca valoarea activelor companiei este de 480 de milioane de lei, iar cea a datoriilor totale este de 150 de milioane de lei.
Pe de alta parte, Dan Ioan Popp, cel mai mare actionar al companiei, a afirmat ca prin deschiderea acestei proceduri Romstruct s-a indepartat de "scopul aparent", intrucat la masa credala se vor inscrie toti creditorii, lasand sa se inteleaga ca respectiva companie a avut ca scop santajul si nu recuperarea banilor.
"Asta rezulta - «daca nu platiti, uite ce-o sa fac». (...) Eu pot sa spun ca nu-mi explic", a afirmat Popp.
Intrebat daca s-a luat in calcul delistarea companiei, Popp a raspuns ca aceasta "nu este o chestiune care sa ne preocupe".
Reprezentantii Impact au mai spus ca vor renunta la avocatii care i-au reprezentat pana acum in litigiul cu Romconstruct, in contextul verdictului primit, si negociaza in prezent cu mai multe case de avocatura pentru recurs.
Romconstruct Ploiesti este detinuta de o persoana fizica, Neculai Rosu, care detine 95,49%.
Pe acelasi subiect: