Iulian Urban: Creditele imobiliare in valuta sa fie interzise in Romania
Pornind de la modelul Ungariei, senatorul PD-L Iulian Urban propune interzicerea creditelor imobiliare in valuta, motivandu-si initiativa prin faptul ca Romania traieste din consum, ca romanii isi primesc salariile in lei, ca riscul valutar si fluctuatiile dobanzilor afecteaza grav evolutia acestor credite, dar si ca salariile vor continua sa scada, nu doar in cazul bugetarilor, ci si in sectorul privat.
Iata cum rezuma Iulian Urban necesitatea unei astfel de interdictii la adresa imprumuturilor in moneda straina:
- Romania nu produce mai nimic si traieste doar din consum;
- majoritatea covarsitoare a romanilor primesc salarii in moneda nationala, dar platesc rate la creditele imobiliare in euro;
- riscul valutar si fluctuatiile dobânzilor pe piata internationala afecteaza grav evolutia acestor credite in valuta;
- salariile vor continua sa scada in sectorul privat si pe fondul reducerilor salariale din sectorul bugetar, aceasta masura este obligatorie daca dorim sa evitam sa ajungem o tara de debitori la banci;
- un alt dezavantaj al creditelor in valuta il constituie cursul de schimb oferit de banca, majoritatea institutiilor de credit impunand clientilor sa schimbe banii la ghiseele proprii unde, de multe ori, cursul oferit, la care se adauga si comisioanele, este mai mic decat cel fixat de piata.
Creditele imobiliare in alte valute decat moneda locala trebuie ca atare interzise si in Romania pe modelul Ungariei. Atat pentru a proteja populatia dar si pentru a oferi un stimulent pentru repornirea motoarelor industriei constructiilor de locuinte. Daca se gandea cineva la aceasta masura pe la sfarsitul lui 2008 cand rasarisera zorii acestei crize economice, Romania nu ar mai fi fost nevoita sa mai cheltuiasca zeci de miliarde de euro pe an ca sa tina cursul euro la 4,2 lei, considera Urban.
"Asa ca voi "importa" aceasta masura anticriza extrem de inspirata luata de Guvernul Ungariei. Care iata ca ia si alte masuri deosebit de inteligente. Impozitele aplicate IMM vor cobori de la 19% la 10% in Ungaria. De acum cine va dori sa investeasca in zona Europa centrala si de est va avea urmatoarele alternative: Romania - 16% cu perspectiva de 25%, dar cu posibilitatea de 80% (multumita forfetarului) impozit pe profit, Bulgaria 10%, Ungaria 10%. Ungaria este si mai aproapede Occident", deci practic investitii in Romania nu vor mai exista, scrie Urban pe blogul sau.
Argumentele senatorului Iulian Urban pentru eliminarea creditului imobiliar in valuta:
Imprumuturile in valuta sunt, in general, recomandate persoanelor care obtin venituri in moneda straina sau au salariile indexate in functie de cursul de schimb. In aceste cazuri, riscul valutar este acoperit, iar clientul nu va fi afectat de evolutiile nefavorabile de pe piata valutara. Persoanele care incaseaza venituri in lei pot opta in siguranta pentru creditele in valuta numai daca nu se imprumuta pana la limita gradului maxim de indatorare.
In acest caz, clientii ar trebui sa opteze pentru un prag ceva mai mic, pentru a se asigura ca pot face fata unei posibile deprecieri semnificative a monedei nationale. Costul creditului este format din dobanzi si comisioane. Dar, la imprumuturile in valuta, intervine un cost suplimentar generat de evolutia cursului de schimb. Atunci cand leul se apreciaza (cursul de schimb euro/leu scade), rata lunara - transformata in lei - se micsoreaza, astfel ca imprumuturile in valuta devin mai ieftine. Invers, cand leul se depreciaza, creditele in moneda straina se scumpesc.
Sa luam un exemplu. Un imprumut in lei are o dobanda de 8%, iar altul in valuta de 7%. In cazul in care leul se depreciaza intr-un an cu 5%, dobanda reala platita de client (exprimata in lei) la imprumutul in moneda straina va fi de 12,4% (1,07x1,05-1). In caz contrar - cand leul se apreciaza intr-un an cu 5% - dobanda reala platita la creditul in valuta este de numai 1,7% (1,07x0,95-1).