Valea Doftanei, Prahova. Pe malul lacului Paltinu aproape ca se confunda cu natura o pensiune de 5 margarete cu un design avangardist.

"Toata cladirea este facuta din materiale naturale, este unul dintre atu-urile pe care le avem. Nu am folosit decat lemn, piatra naturala, produse care vor fi la moda si peste 100 de ani”, spune Emil Munteanu, proprietarul pensiunii.

Interiorul pastreaza conceptul inovator: arhitectul a mers pe linii geometrice si culori deschise care dau luminozitate camerelor. La fel si peretii si scarile din sticla.

Inteligenta si curajul arhitectului au fost rasplatite. Proiectul inovator a fost premiat de Ordinul Arhitectilor cu locul I. Tot pe primul loc, dar la o alta sectiune, s-a clasat si sediul unei firme din Brasov. De cate ori urca in lift, angajatii au parte de cateva clipe de vacanta exotica. Peretii par veniti din Caraibe.

Dar nu este singurul "accesoriu" inteligent al cladirii. Jaluzelele, de exemplu, isi adapteaza singure pozitia, astfel incat sa mentina constante lumina si caldura in incaperi.

Tot pentru confortul angajatilor tavanul este din sticla. Astfel oamenii au parte de lumina naturala tot timpul.

Ordinul Arhitectilor a mai premiat o cladire, locuinta unor oameni din comuna prahoveana Talea. Lemnul si piatra, singurele materiale folosite de constructori, isi schimba culoarea in functie de lumina zilei sau de anotimp.