Singura piata imobiliara din lume care a explodat in anii de criza. Tara in care metrul patrat ajunge la 12 salarii medii lunare
Piata imobiliara cubaneza a explodat dupa ce autoritatile au aprobat cumpararea si vanzarea de case, pentru prima data de la Revolutia din 1959. Casele din Cuba se vand cu 250 de dolari pe metrul patrat, adica de 12 ori mai mult decat salariul mediu, care se ridica undeva la 20 de dolari pe luna, scrie Daily Mail.
Cumpararea si vanzarea de proprietati private au fost legalizate in Cuba, in noiembrie anul trecut, de catre presedintele Raul Castro.
In prezent, doar cetatenii si rezidentii permanenti pot cumpara proprietati in tara comunista, dar multi cubanezi aflati in exil in America intra pe piata imobiliara prin intermediul prietenilor sau a familiei, ceea ce duce la majorarea preturilor.
In aceste conditii, multe case din Havana sunt vandute la 250 de dolari pe metrul patrat, adica de 12 ori salariul mediu lunar de 20 de dolari.
Familia lui Yoel Cruz scoate la vanzare o casa cu trei dormitoare, pentru 22.000 de dolari, adica de peste o mie de ori mai mult decat venitul lor lunar de 19 dolari.
"Tatal meu si cu mine vrem sa vindem aceasta casa, pentru a putea cumpara doua, astfel incat sa avem fiecare cate una. Casa are 105 de metri patrati, iar pretul ei este de 25.000 de dolari, dar eu cer doar 22.000 de dolari pentru a o putea vinde repede", a declarat Yoel Cruz, pentru The Times.
Deoarece tranzactiile pe piata imobiliara nu au fost permise decenii la rand, cubanezii au putut face schimburi de proprietati numai prin acorduri complicate sau prin oferte pe piata neagra. Unii cubanezi s-au casatorit fictiv pentru a face transferuri de case mai usor. Altii au facut contracte pentru a ingriji persoane in varsta, pentru ca, dupa moartea acestora, sa le mosteneasca proprietatile.
Multi dintre ei au fost fortati insa sa traiasca in apartamente supraaglomerate, mai multe generatii locuind inghesuit in aceeasi casa.
Noua piata imobiliara va modifica in mod drastic viata de zi cu zi de pe insula pentru locuitorii sai. Prin schimbarea legii, guvernul a insistat ca persoanele fizice sa nu poata acumula averi mari, iar pentru acest lucru veniturile din vanzari vor fi supuse unor taxe exorbitante.
Peste 80% din salariatii Cubei sunt angajati la stat si au salarii de doar 20 de dolari pe luna, dar in schimb beneficiaza de educatie, servicii medicale, alimente si locuinte aproape gratuite.
Cu toate acestea, cubanezilor le-a lipsit aceasta posibilitate de a-si cumpara case, interdictie care a intrat in vigoare in primii ani dupa ce Fidel Castro a preluat puterea, in 1959. Tot atunci, Castro a impus ca persoanele care parasesc insula sa isi pierda proprietatile, care intra automat in patrimoniul statului.
Pe acelasi subiect: