"Seiful cu ferestre": privelistea de 100 mil. dolari. Apartamentele care doboara recordul de pret al pietei imobiliare din New York-ul unde peste 45% dintre locuitori traiesc sub sau putin peste limita saraciei
Printre zgarie-norii cu care se mandresc new-yorkezii, au aparut in ultimii ani si cladiri care le starnesc resentimente. Pentru ca acestea nu reprezinta maretia metropolei lor, ci averea personala a unora. E vorba de apartamente de lux care se vand si cu 100 de milioane de dolari. In plus, multe nici nu vor fi locuite vreodata, fiind considerate doar investitii.
Zgarie-norii din Manhattan erau un simbol al puterii economiei americane si un motiv de mandrie pentru localnici. In ultimii ani, se plang ei, peisajul e mutilat de turnuri si mai inalte, cu apartamente destinate celor putred de bogati.
"Lux" e prea putin spus pentru a descrie aceste noi vile la inaltime, cu privelisti spectaculoase spre Central Park. Privelistea costa 100 de milioane de dolari.
Acest apartament se afla intr-o cladire care a doborat recent recordul de pret al pietei imobiliare din New York, cand apartamentul de la ultimul etaj s-a vandut cu peste 100 de milioane de dolari. Elita miliardarilor lumii sta la coada sa cumpere aici.
Jeannie Woodbrey, agent imobiliar: ''Clientii nostri vin din toate tarile care va trec prin cap. Uneori trebuie sa caut pe Google, ca sa vad despre ce tara e vorba".
Insa aceste apartamente nu sunt doar simboluri ale statului. Sunt adevarate seifuri cu ferestre.
Warren St. John, reprezentant ONG: ''Miliardarii care le cumpara nici macar nu locuiesc in ele".
Nick Bryant, corespodent BBC: "New Yorkul se confrunta cu o criza cronica de apartamente la chirii rezonabile, iar aceste turnuri noi spun povestea a doua orase si a diferentelor tot mai mari dintre bogati si saraci.''
Astfel, in orasul cu apartamente de 100 de milioane de dolari, peste 45% dintre locuitori traiesc sub sau putin peste limita saraciei.