Zgarie-norii din Manhattan erau un simbol al puterii economiei americane si un motiv de mandrie pentru localnici. In ultimii ani, se plang ei, peisajul e mutilat de turnuri si mai inalte, cu apartamente destinate celor putred de bogati.

"Lux" e prea putin spus pentru a descrie aceste noi vile la inaltime, cu privelisti spectaculoase spre Central Park. Privelistea costa 100 de milioane de dolari.

Acest apartament se afla intr-o cladire care a doborat recent recordul de pret al pietei imobiliare din New York, cand apartamentul de la ultimul etaj s-a vandut cu peste 100 de milioane de dolari. Elita miliardarilor lumii sta la coada sa cumpere aici.

Jeannie Woodbrey, agent imobiliar: ''Clientii nostri vin din toate tarile care va trec prin cap. Uneori trebuie sa caut pe Google, ca sa vad despre ce tara e vorba".

Insa aceste apartamente nu sunt doar simboluri ale statului. Sunt adevarate seifuri cu ferestre.

Warren St. John, reprezentant ONG: ''Miliardarii care le cumpara nici macar nu locuiesc in ele".

Nick Bryant, corespodent BBC: "New Yorkul se confrunta cu o criza cronica de apartamente la chirii rezonabile, iar aceste turnuri noi spun povestea a doua orase si a diferentelor tot mai mari dintre bogati si saraci.''

Astfel, in orasul cu apartamente de 100 de milioane de dolari, peste 45% dintre locuitori traiesc sub sau putin peste limita saraciei.