Romanii isi recapata curajul pentru constructia de locuinte. Numarul autorizatiilor a urcat cu 5,2% fata de 2013
Romanii isi recapata curajul pentru constructia de locuinte, stimulati si de scaderea preturilor la terenuri, materiale si mana de lucru. Datele oficiale spun ca numarul autorizatiilor de constructie a urcat cu 5,2% fata de anul trecut. Cifra este aproape identica cu cea a cresterii vanzarilor de ciment, anuntata de un mare producator.
Ionut s-a casatorit anul trecut si avea nevoie de o locuinta. A studiat toate ofertele si in cele din urma a decis sa paraseasca blocul din Bucuresti pentru o casa dintr-o comuna apropiata de Capitala.
Ionut Matei, proprietar: "Am ajuns la concluzia ca decat sa-mi iau un apartament de 60 de metri patrati cu 50 - 60.000 de euro mai bine fac o casa. In jur de 59.000 de euro cu constructia cum se vede, terenul, am in jur de 400 metri patrati."
Cei care i-au construit casa spun ca au deja comenzi pentru tot anul.
Aurora Ursu: "Am simtit o crestere a cererii. Ne ajuta foarte mult si faptul ca preturile au scazut atat pentru terenuri, cat si pentru materiale de constructii. Noi construim acum la 260 de euro metrul patrat, pana in 2007-2008 construiam la peste 400 de euro."
Cel mai bun barometru pentru piata constructiilor este consumul de ciment. Unul dintre cei trei mari producatori din tara a anuntat o crestere de peste 5% a vanzarilor la ciment in primul trimestru al acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Intr-un mare ansamblu rezidential de langa Bucuresti, criza a oprit lucrarile de constructie cand se ridicase doar un sfert din proiect. Acum au fost reluate in forta si pana la sfarsitul anului vor fi gata inca 400 de locuinte in blocuri sau in vile.
Viorel Mohorea, coordonator de vanzari: "S-au vandut in medie 30 de unitati pe luna. Suprafata ansamblului este de aproximativ 100 de hectare, momentan este construit in proportie de 35%".
Analistii spun ca sunt in pregatire si proiecte imobiliare noi.
Carina Chirculescu, Coldwell Banker: "Nu toate companiile aveau deja terenuri achizitionate si pentru ca piata a fost favorabila in ultima perioada in privinta preturilor atunci s-au facut si achizitii noi si urmeaza dezvoltari pe aceste terenuri."
Intr-o zona din nordul Bucurestiului, pretul terenurilor a ajuns la aproximativ 200 euro/mp. O treime din costul terenurilor cerut in 2007-2008. Asta explica de ce cativa dezvoltatori au cumparat recent locuri de teren pentru noi proiecte imobiliare.