România, între țările din UE în care prețul locuințelor a scăzut, în trimestrul al treilea. În ritm anual, locuințele s-au scumpit cu 2,3%
Apartament, imobiliare, locuinte
Preţul locuinţelor a crescut în majoritatea statelor membre UE, în trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul al doilea, excepţie făcând doar patru state membre, între care și România.
Potrivit Eurostat, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Cipru (minus 4,8%) şi în România (minus 2,6%).
În trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul al doilea, preţul locuinţelor a crescut cu 1,3% în zona euro şi cu 1,4% în Uniunea Europeană. Ţările membre cu cele mai mari creşteri ale preţului locuinţelor, de la un trimestru la altul, au fost Ungaria (5,2%), Danemarca (4,2%) şi Letonia (3,7%).
În ritm anual, trimestrul trei 2020 comparativ cu trimestrul trei 2019, preţul locuinţelor a crescut cu 4,9% în zona euro şi cu 5,2% în Uniunea Europeană. Ţările membre cu cele mai mari creşteri anuale ale preţului locuinţelor au fost Luxemburg (13,6%) şi Polonia (10,9%). România se numără şi ea printre ţările unde preţul locuinţelor a crescut în ritm anual, cu 2,3%, dar este vorba de un avans mai modest decât cel de 6,6% înregistrat în trimestrul al doilea.
Potrivit unei analize Imobiliare.ro, piața din România a înregistrat o evoluție pozitivă și în 2020, chiar dacă economia s-a oprit din cauza pandemiei. Astfel, prețurile la nivel național au crescut cu 2,2% față de începutul anului, iar Cluj-Napoca și Iași au consemnat cele mai mari scumpiri.
”În ciuda provocărilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretențiile vânzătorilor au revenit pe o traiectorie ascendentă în ultima parte a anului trecut, acestea fiind, în momentul de față, cu 2,2% mai mari comparativ cu începutul lui 2020. Putem spune că 2020 a fost un an bun pentru piața imobiliară. Cererea s-a menținut la nivel ridicat în special în a doua jumătate a anului. Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se, și de data aceasta, Cluj-Napoca, în vreme ce Bucureștiul se află la polul opus”, arată Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Astfel, după un plus de 1,2% în noiembrie, prețurile locuințelor au consemnat o evoluție pozitivă și în ultima lună din 2020. Astfel, suma medie solicitată pentru un apartament la nivel național s-a majorat cu 1,5% pe parcursul lui decembrie, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru pătrat util.
Pe acelasi subiect: