Pandemia a modificat semnificativ piața imobiliară din România. Cumpărătorii se orientează spre locuințe în afara orașului, pe care le transformă în adevărate huburi tehnologice
Casa, gradina, terasa, imobiliare
Cumpărătorii vor acorda post-pandemie o importanţă mai mare independenţei vizavi de sistemele centralizate de apă, energie şi chiar de hrană, astfel că locuinţele vor fi echipate cu sisteme de filtrare a apei şi a aerului, dar şi cu facilităţi care permit lucrul de acasă, susţin reprezentanţi ai pieţei imobiliare.
Totodată, se constată o schimbare a focusului cumpărătorilor de locuinţe către afara oraşului, în detrimentul locuinţelor din interiorul oraşului.
"Criza COVID-19 a modificat semnificativ piaţa imobiliară la toate nivelurile, iar sectorul rezidenţial nu a făcut rabat. O parte dintre schimbările la care am fost martori în acest an sunt temporare şi cel mai probabil se va reveni 'la normal' după ce efectele pandemiei se vor diminua, însă unele se vor transforma în noua realitate. Cea mai mare parte a cererii vine din partea celor care deja deţin un apartament în interiorul oraşului. Principala motivaţie a schimbării focusului spre locuinţele în afara oraşului sunt dorinţa de a locui într-un loc aerisit, construit cu responsabilitate pentru mediu, dar şi pentru bugetul cumpărătorilor, dar care sa le ofere toate facilităţile pe care le-ar putea avea în oraş", se menţionează într-un comunicat al dezvoltatotului EcoVillas.
Potrivit sursei citate, criza legată de climă poate fi rezolvată prin bani alocaţi pentru încurajarea construcţiei şi achiziţiei de locuinţe "verzi".
Totodată, distanţarea socială şi împiedicarea răspândirii virusului, au transformat casele în adevărate huburi tehnologice, iar ansamblurile de locuinte in comunitati. Studiile realizate în ultima perioadă arată că în acest an a fost consemnată o creştere a sumelor cheltuite de români pe soluţii tehnologice şi mobilier pentru a se simţi confortabil când lucrează de acasă.
"Cum cel mai probabil ca în viitor lucrul de acasă se va combina cu lucrul din birou, aceste investiţii vor continua, iar în tandem cu acest trend, dezvoltatorii vor aloca spaţii pentru locuri în care locuitorii din ansablurile rezidenţiale să lucreze sau chiar să aibă întâlniri de afaceri", se mai spune în comunicat.
Densitatea construcţiilor va fi mai redusă, asigurând spaţii verzi mai multe şi o distanţă mai mare între imobilele din ansambluri.
Loft Green Apartments, dezvoltat de EcoVillas în Mogoşoaia, include 154 de locuinţe ecologice cu 100% energie verde. Ansamblul Loft Green Apartamente este primul de acest tip din România, are costuri aproape de zero la întreţinere. Ansamblul include şi alte facilităţi eco-friendly precum prize pentru maşini electrice, parcări pentru biciclete şi pentru cărucioare.
Pe acelasi subiect: