Si care nu pot fi reparate daca nu vor proprietarii. Solutia, spune primarul Capitalei, ar fi sa urmam modelul german: evacuarea temporara si de urgenta, pentru consolidarea intregii cladiri. Un asemenea proiect, se afla pe masa Guvernului de anul trecut.

Pe Victor Eftimiu, la numarul 9, avem un exemplu de imobil in care locatarii par mai degraba preocupati sa se certe pe tema consolidarii decat sa realizeze ca isi pun vietile in pericol locuind intr-o cladire subreda. Jumatate dintre locatari sunt pro consolidare, jumatate contra. Si cum nu au ajuns la o intelegere, scandalul a ajuns in instanta.

Oamenii nu inteleg ca timpul nu sta pe loc, iar un cutremur poate lovi oricand blocul deja fisurat. Unii incearca sa se incurajeze, in timp ce altora le-a cam disparut zambetul de pe buze.

La un imobil de pe Calea Mosilor lucrarile de consolidare au fost blocate din cauza unui singur proprietar. Pentru ca da, legea e atat de prost croita incat daca unul nu e de acord, totul se opreste. Aberant, daca stam sa ne gandim ca in joc e siguranta celor care stau aici, dar si a trecatorilor.

Scenariul e valabil pentru alte 187 de imobile incadrate in clasa 1 de risc seismic, dar si pentru alte 184 considerate pericol public.

Si tocmai pentru ca putini sa nu mai decida pentru multi, Primarul General al Capitalei cere modificarea de urgenta a legii. El vrea ca orice edil din Romania sa poata evacua temporar si in regim de urgenta, la fel ca in Germania, pe oricine se opune consolidarii, in cazul imobilelor care se pot prabusi in orice moment si pot omori oameni nevinovati.

"In astfel de situatii trebuie sa fim fermi si sa ii evacuam temporar, pentru binele lor. Nu le ia nimeni casele. Noi am trimis proiectul Guvernului, asteptam raspunsul", a declarat Sorin Oprescu.

Retinerile oamenilor pleaca de la costurile consolidarilor.

La 380 de euro pe metrul patrat pentru o locuinta de 70 de metri patrati de pilda, in 25 de ani, oamenii vor plati rate fixe de 88 de euro pe luna.

Proprietarii cu un venit mai mic decat salariul mediu pe economie sunt scutiti de plata. In cazul lor, primaria achita costurile consolidarii. Daca vand in termen de 25 de ani apartamentul, cumparatorul este obligat sa achite restul de rate.