Programul „Prima Casă” a fost modificat. În ce condiții se mai pot lua credite cu garanții de la stat
Bani, lei, Prima Casa
Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea OUG 60/2009, astfel încât programului “Prima casă” i se atribuie un caracter social, acesta devenind “O familie, o casă”.
Propunerea legislativă a ministrului Finanţelor, senatorul Eugen Teodorovici, a întrunit 72 de voturi “pentru” şi 10 abţineri.
Actul normativ prevede introducerea pragului de venit pentru beneficiarii programului, astfel că la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei, iar pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi 7.000 lei, scrie Agerpres.
Proiectul mai prevede mandatarea pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul programului.
Avansului minim de 5% din preţul de achiziţie este menţinut, locuinţa fiind de maximum 70.000 euro, iar valoarea finanţăriii garantate este de maximum 66.500 euro.
Alte prevederi ale proiectului vizează reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil şi cu un punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Pe acelasi subiect: