Prima Casa, data peste cap. Cei care au optat deja pentru credite in euro raman cu dosarele in aer
Sute de familii isi vad strivit pe zi ce trece visul de a avea o locuinta. Decizia luata de Guvern, potrivit careia imprumuturile prin programul ''Prima Casa'' se pot da numai in lei, ii lasa in aer si pe cei care optasera deja pentru credite in euro. Ei constata acum ca pe baza noilor reguli nu mai pot obtine suma dorita si sunt obligati sa plateasca rate si cu 30% mai mari.
Dupa ce si-a depus dosarul pentru Prima Casa in urma cu doua luni si a primit garantii ca va obtine un credit in euro de la banca, decizia Guvernului i-a dat totul peste cap.
Client banca: "Dupa ce am dus antecontractul, a urmat un OK juridic si un raport de evaluare care a fost OK. Asteptam sa plece dosarul la fond. Timp de o saptamana am tot intrebat daca pleaca dosarul, dupa care am fost anuntati ca fondurile s-au terminat".
Isi protejeaza identitatea de teama problemelor pe care le-ar putea avea cu banca sau cu proprietarii casei carora le-a dat deja un avans de 3000 de euro.
Client banca: "Chiar daca suntem in cadru legal, in termenii antecontractului, ei nu doresc sa ne dea banii inapoi. Va trebui sa ii dam in judecata sa ne recuperam banii. Deci lucrurile se complica. Dosarul nostru este suspendat, sta pe biroul bancii, sa plece la Fond. Este totul OK, cu toate actele in regula".
A cheltuit pana acum 5000 de euro, pentru intocmirea dosarului de Prima Casa. Toata acestea pentru ca banca l-a asigurat de nenumarate ori ca va primi banii. Brusc insa, promisiunea s-a transformat in scuza. Oficialii spun ca Noua Prima Casa, in lei, va intra in vigoare luna aceasta.
Ciprian Botea, redactor al Ziarului Financiar: "Problema este ca vor trebui sa treaca din nou printr-un proces de analiza, creditele in lei sunt mai scumpe, asta inseamna o rata mai mare si implicit o suma care poate fi accesata in lei mai mica fata de cea aprobata in euro. Acesti bani s-ar putea sa nu le ajunga pentru apartamentul pe care deja voiau sa-l cumpere".
O solutie ar fi creditul in euro oferit de banci la dobanzi mai mici, dar aici avansul mimim e de 25%, de cinci ori mai mare fata de Prima Casa.
Unii analisti sustin ca incurajarea creditarii pe termen lung, de 30 de ani, intr-o moneda care in maximum 10 ani va disparea, odata cu intrarea Romaniei in zona euro, nu este o masura benefica pentru piata imobiliara. In prezent, 95% dintre creditele pentru case sunt in moneda europeana.