Cel mai deverme, noul program ar putea incepe peste fix o saptamana daca totul decurge lin de acum incolo, dar mai sunt si alte oprelisti.

Desigur ca sunt voci care spun ca ar fi posibil inca de saptamana asta, dar pare destul de putin credibil, in conditiile in care bancile interesate abia au trimis la BNR cererile pentru aprobarea unui avans mai mic, ceea ce presupune modificari in normele interne de creditare

Care este planul?

Planul autoritatilor este ca relansarea Programului Prima Casa sa aiba loc in cel mai scurt timp.

"Protocolul de colaborare, in baza caruia va demara noua etapa a Programului, se afla in ultima faza de lucru, dedicata definitivarii, fiecare autoritate implicata lucrand intens  pe domeniul sau de competenta, in vederea armonizarii tuturor aspectelor tehnice, economice, informatice si juridice", anunta Ministerul de Finante.

In Programul Prima casa, bancile isi pot exprima optiunea de impartire a riscurilor si pierderilor in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, termen care curge de la data de 4 aprilie 2011 si se incheie la data de 3  iulie a.c.
 

Ce spune Fondul de garantare?

Conform responsabilitatilor sale, FNGCIMM a transmis catre Ministerul Finantelor Publice  proiectul de Protocol-cadru, agreat cu bancile partenere, urmand ca acesta sa fie definitivat prin aportul tuturor factorilor implicati in derularea Programului Prima Casa, respectiv MFP, MECMA, BNR, ANAF si ANCPI.

Imediat dupa aprobarea Protocolului, prin Ordin comun al Ministrului Finantelor Publice si al Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si dupa publicarea sa in Monitorul Oficial, Protocolul va fi semnat de catre FNGCIMM cu bancile care si-au exprimat optiunea de a intra in Program, acestea avand obligatia, in prealabil, de a-si actualiza normele interne de creditare si de a le supune spre avizare Bancii Nationale a Romaniei.

Potrivit FNGCIMM, pana in prezent opt banci, reprezentand aproximativ 80% din volumul portofoliului de garantii, si-au exprimat intentia de a participa la continuarea Programului.

Pe lista bancilor interesate figureaza BCR, BRD, CEC, Alpha Bank, Millennium Bank, Banca Transilvania, Piraeus Bank, dar si Bancpost, conform unor informatii neconfirmate oficial.

O a noua banca interesata ar fi Intesa Sanpaolo Bank.

"Ca urmare a noilor modificarilor intervenite in aceasta etapa, relansarea Programului Prima Casa impune armonizarea unei multitudini de aspecte tehnice, financiare, informatice si juridice, cu un grad ridicat de complexitate si implicatii diverse. Factorii responsabili depun toate eforturile, pe domeniile lor de competenta, in vederea asigurarii demararii programului in cel mai scurt timp", se mai arata intr-un comunicat al FNGCIMM.

Cu toate astea, seful fondului, Aurel Saramet, a declarat pentru incont.ro ca Prima Casa 4 ar putea incepe mai degraba in iunie decat in mai, pana atunci urmand a fi rezolvate toate problemele programului.

In acelasi timp insa, BCR, cea mai mare banca din Romania si institutia de credit cu cea mai mare implicare in Programul Prima Casa, si-a instruit angajatii printr-o circulara interna sa se pregateasca pentru o eventuala reluare a programului chiar de saptamana viitoare.

La nivel oficial, potrivit reprezentantilor bancii, termenul pe care institutia de credit si l-a fixat este "pana la sfarsitul acestei luni si nu neaparat data de 23 mai".

Banca Comerciala Romana (BCR) a depus miercuri normele de creditare pentru programul Prima Casa 4 spre aprobare la BNR.

Pentru Prima Casa 4, bancherii trebuie sa obtina avizul BNR pentru modificarea normelor interne de creditare, intrucat practicarea unui avans de numai 5%, asa cum cere Guvernul, in paralel cu asumarea a 50% din riscul aferent creditului reprezinta o abatere de la regulile actuale.

Si BRD a transmis informatiile necesare si se afla in discutii cu BNR pentru a obtine aprobarile. Ambitia BRD este de a incepe, cel putin, in acelais timp cu BCR.

Ce schimbari aduce Prima Casa 4?

Guvernul a decis ca garantia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casa" sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de pana la 50 metri patrati vor putea contracta un credit pentru cumpararea unei noi locuinte prin programul "Prima Casa", indiferent de varsta.

Programul "Prima Casa" a fost continuat si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, in prezent epuizat, si care reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.