"Noi ne-am facut calculele, asta este pretul minim la care am putut ajunge. In momentul de fata suntem intre 900 si 1.000 de euro pe metrul patrat. In mare, in jur de 20 la suta, 20-25 la suta a fost scaderea de pret", spune Romeo Cazanescu, dezvoltator imobiliar.

Altii cer si 1500 de euro pe metrul patrat. Asa ca pretul mediu pe un metru patrat de locuinta in Romania sare de 1.300 de euro, fata de 500 in Bulgaria, sub 1.000 in Polonia si mai putin de 1.200 in Ungaria. La aceste pretentii cel mult 20 de locuinte noi isi gasesc intr-o luna cumparatori.

"Daca bancile care au imprumutat dezvoltatorul ii vor cere sa plateasca la scadenta si nu ii vor mai prelungi scadentele, probabil ca dezvoltatorii vor diminua preturile apartamentelor noi astfel incat sa-si achite datoriile la banca", explica Sorin Pislaru, redactor sef Ziarul Financiar.

Oricum fiti atenti ce cumparati.

"Unii dezvoltatori, in goana dupa un profit rapid, au facut rabat la calitatea constructiilor si atunci s-au intamplat tot felul de lucruri, gen cazut tavane, cazut tencuiala si asa mai departe”, spune Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Cei mai multi dintre investitori se plang ca au dat mult pe materiale inainte de criza si de aici toate problemele.